Tatonări de 150 de milioane de euro la Câmpia Turzii

Tatonări de 150 de milioane de euro la Câmpia Turzii
Prefectul judeţului Cluj a anunţat ieri că un investitor olandez ar putea aloca 150 de milioane de euro pentru o afacere în Câmpia Turzii. Între timp, muncitorii de la Mechel au blocat, pentru a treia oară Drumul European 60.

60 de foşti angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii au ieşit şi ieri în stradă. Oamenii au blocat Drumul European 60 şi spun că sunt decişi să intre în greva foamei, după ce luni, un fost angajat al combinatului a demarat acţiunea de protest în semn de susţinere.

Bărbatul de 42 de ani spune că astfel speră să atragă atenţia autorităţilor vizavi de lipsa locurilor de muncă din oraş. Între timp, autorităţile susţin că găsesc soluţii şi locuri de muncă.

Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj, a anunţat ieri o posibilă investiţie de 150 de milioane de euro la Câmpia Turzii. "Am avut o întrevedere cu un investitor olandez interesat să deschidă sere pe o suprafaţă de 100 de hectare. Sperăm să putem închega un grup de lucru. Ei au fost interesaţi de facilităţile pe care le avem aici, de căile de acces, de utilităţi şi de ajutoarele de stat, în condiţiile în care volumul investiţiei este pe măsură - vor să creeze sute de locuri de muncă", a declarat Vuşcan.

El a arătat că investiţia ar fi de 1,5 milioane de euro /hectar. "În total ar fi vorba de o investiţie de 150 de milioane de euro", a punctat prefectul clujean.

Pe de altă parte, primarii din Câmpia Turzii şi Luna, prezenţi la întâlnirea de afaceri cu olandezii, de săptămâna trecută, derulată la Prefectură, susţin că discuţiile au fost mai mult "tatonări". "Am avut o întâlnire cu investitorii olandezi, vizavi de ce probleme ce pretenţii au. Noi le-am prezentat ce facilităţi au aici, dar discuţiile sunt într-o fază exploratorie, nu într-una decizională. Noi am spus că avem 54 de hectare disponibile pentru sere, un fond de teren utilizabil, mâna de lucru cu experienţă industrială de calitate, disciplinată", a explicat Ioan Hanga, primarul din Câmpia Turzii, pentru ZIUA de CLUJ.

Conform surselor ZIUA de CLUJ, în zona Turda - Câmpia Turzii ar urma să se creeze sere pentru culturi de leguminoase. Primarii participanţi la întâlnirea de afaceri critică modalitatea de abordare a posibililor investitori.

"Nu am tras nicio concluzie clară în urma discuţiilor. La tehnica olandezilor nu ştiu de ce sunt atât de interesaţi ei de ce altceva le-am putea oferi în afară de cel mai bun teren de pe Valea Arieşului. Dar a veni să ceri în România ceva în plus faţă de ce ţi se oferă în Uniunea Europeană, mai bun decât apa şi pământul din zona Arieşului nu mi se pare normal. Nu cred că ar trebui să oferim mai multe facilităţi", au arătat sursele ZIUA de CLUJ, prezente la discuţii.

În localitatea Luna, primăria le poate pune la dispoziţie olandezilor 500 de hectare de teren. "Au spus că vor să colaboreze cu noi. Noi putem pune la dispoziţie 500 de hectare pentru horticultură, unde pot creşte tomate, ceapă, usturoi, ce se cere pe piaţă", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Laurenţiu Tor, primarul din Luna.

 

 

Comenteaza