Sute de romi de pe strada Cantonului vor fi mutaţi în această lună

Sute de romi de pe strada Cantonului vor fi mutaţi în această lună
Colonia nu are de ani de zile contracte de salubritate. Gunoaiele se întind pe zeci de metri, de o parte şi de alta a străzii, iritând trecătorii.
Cele aproape 600 de persoane de etnie romă, care locuiesc de opt ani pe strada Cantonului şi care nu au contracte de salubritate, vor fi mutate în următoarea perioadă în locuinţe modulare. Între timp, mizeria pe care o fac aceştia pe marginea drumului îi irită periodic pe cei care tranzitează zona.

Romii nu au contracte de salubritate pentru ridicarea gunoiului; în consecinţă aruncă reziduurile unde apucă, de regulă pe marginea străzii. Mirela Bindea este una dintre persoanele care tranzitează zona şi care a depus plângeri la Primăria Cluj-Napoca, reclamând acest fapt. “Gunoiul nu a fost ridicat de cel puţin două luni. Este foarte mult gunoi aruncat aiurea, pe drum nu se mai poate circula decât pe o singură bandă. Am făcut o sesizare Primăriei în 12 noiembrie, şi gunoiul este mult mai mult decât atunci”, a scris ea într-o reclamaţie adresată vineri municipalităţii. “Din două benzi de circulaţie a rămas o jumătate, din cauza gunoaielor care sunt pe stradă. Dacă mai vine şi o maşină mare, nu ai ce face decât să intri cu maşina în gunoaie, de unde rişti să ieşi cu cauciucurile tăiate, pentru că nu ştii peste ce dai”, confirmă o altă clujeancă, într-o reclamaţie pe site-ul domnuleprimar.ro.

Eugen Vereş, directorul companiei de salubritate Brantner-Vereş, care asigură ridicarea gunoiului din zonă, spune că este nevoit să ridice gunoaiele periodic, la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca, pentru că locuitorii din zonă nu au contracte de salubritate, decât cu puţine excepţii. Gunoaiele se întind “pe vreo 500 de metri” ai străzii, situaţie care a rămas neschimbată în ultimii ani. “Dacă vii cu trenul din Bucureşti sau din Dej, gunoaiele se văd din tren, e o ruşine”, a mai spus Vereş. Şi ieri, lucrătorii companiei de salubritate au început din nou curăţarea zonei, împreună cu inspectorii de la Serviciul Tehnic al Primăriei. Numai în cursul amiezii fuseseră colectaţi de pe stradă 20 mc de deşeuri, iar din cauza volumului mare de gunoi acţiunea de curăţare continuă şi astăzi.

Romii care locuiesc pe strada Cantonului, în număr de 600, spun că nu au ce să facă: situaţia e identică de ani de zile. “Nu am făcut contracte de salubrizare pentru că n-a venit nimeni la noi să ne întrebe de ele”, susţine Rafael Varga (32 ani), care stă într-o baracă din metal, de pe marginea drumului, de patru ani. “Nu există curent în zonă, nu avem toalete, de fapt tot câmpul ăsta e o toaletă”, spune el arătând spre o zonă de după calea ferată, aflată în imediata apropiere a coloniei. “Avem două cişmele pentru toată lumea, canalizare nu avem”, a adăugat el. Şi Niculina Macingo (45 ani) este unul dintre locuitorii zonei, de aproape nouă ani. “Ne mai pun câte un container pe care îl ridică o dată la lună, ce să facem cu unul singur? Unde să ne punem gunoiul? Pe casă?”, s-a întrebat ea. În ce priveşte contractele de salubritate, aceasta precizează că “n-a fost nimeni la noi cu ele”. Nu lipsa actelor de identitate e problema: “Toţi avem buletine”, asigură Sorin Moldovan (39 de ani), care locuieşte şi el în zonă. De altfel, pe aproape fiecare dintre zecile de barăci din colonie este montată o antenă parabolică.

Sutele de romi care locuiesc în apropierea rampei de gunoi din Pata Rât, pe strada Cantonului, dar şi cei de pe strada Coastei din Gheorgheni ar urma să fie mutaţi în locuinţe modulare, în această lună. Acestea sunt construite de Primăria Cluj-Napoca pe un teren care aparţinea companiei Strict Prest, cu care instituţia a făcut un schimb de parcele. Ansamblul de locuinţe este construit pe un teren de 3.000 mp, unde vor fi mutaţi circa 1.800 de romi. Reprezentanţii Primăriei menţionează că în ansamblu există o toaletă la fiecare patru unităţi locative.

Comenteaza