Foto Sustenabilitatea și eficiența energetică, în prim-plan la worskhop-ul organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mar 2025, 18:35
- Eveniment
- Ascultă știrea

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, miercuri, 5 martie 2025, cea de-a doua ediție a workshop-ului „SUSTENABILITATE ȘI EFICIENȚĂ ENERGETICĂ”.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Eficienței Energetice, sărbătorită pe 5 martie 2025, Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului prin Departamentul de Ingineria Mediului și Antreprenoriatul Dezvoltării Durabile (IMADD) și Facultatea de Inginerie Electrică prin Centrul de Cercetare pentru Tranziție Energetică (EnTReC) a organizat workshop-ul „SUSTENABILITATE ȘI EFICIENȚĂ ENERGETICĂ” - Ediția a II-a.
Evenimentul a avut loc în Aula Centenar, Bulevardul Muncii 103-105, Cluj-Napoca.
Workshop-ul a adus în prim-plan importanța sustenabilității și a eficienței energetice în industrie, mediul de afaceri, comunități și locuințe individuale.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul următorii:
Conf. dr. ing. Bogdan Neamțu, decanul Facultății de Ingineria Mațerialelor și a Mediului; Conf. dr. ing. Titus Crișan, prodecanul Facultății de Inginerie Electrică; Prof. dr. ing. Dan Micu, coordonator EnTReC, Facultatea de Inginerie Electrică, Energy Transition Research Center (EnTReC); Ș.l. dr. ing. Cristina Daniela Horju-Deac, organizatoarea evenimentului, Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului, Departamențul de Ingineria Mediului și Antreprenoriatul Dezvoltării Durabile.
UTCN, capabilă să livreze soluții tehnice care să rezolve problemele cu care ne confruntăm
„Se încearcă la nivel mondial această eficientizare energetică prin politici, impementări, prin conștientizarea publicului cu privire la importanța acestor aspecte. Aceste acțiuni, dacă nu sunt însoțite de un progres tehnologic semnificativ, rezultatele vor avea rezultate marginale. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este capabilă să livreze acele soluții tehnice care să rezolve problemele cu care ne confruntăm”, a spus Bogdan Neamțu, decanul Facultății de Ingineria Mațerialelor și a Mediului, în deschiderea evenimentului.
Acesta a oferit și un exemplu pentru necesitatea eficientizării energetice. Faptul că la nivel global, cinci la sută din totalul de energia electrică produsă se pierde în transformatoare. Acele cinci procente reprezintă întreg consumul de electricitate a României pentru 20 de ani.
„Tema workshop-ului este extrem de largă. Noțiunea pleacă de la izolarea clădirilor, la motoare electrice. Preocupările sunt foarte multe. Combinația de inovare și cercetare în universități e singura chestie care ne poate duce înainte”, a spus Titus Crișan, prodecanul Facultății de Inginerie Electrică.
Organizatoarea evenimentului Cristina Daniela Horju-Deac a afirmat că se bucură să care au participat și la prima ediție.
Evenimentul a fost moderat de Prof. dr. ing. Horațiu Vermeșan, Faculțațea de Ingineria Mațerialelor și a Mediului, Departamențul de Ingineria Mediului și Antreprenoriatul Dezvoltării Durabile.
Evenimentul a oferit participanților prezentări interactive, studii de caz și soluții inovatoare pentru reducerea consumului de energie și a impactului asupra mediului.
Reprezentanți ai unor companii de top au împărtășit bune practici și experiențe privind îmbunătățirea eficienței energetice, iar standurile expoziționale au facilitat schimbul de idei și colaborarea între profesioniști, factori de decizie și instituții de prestigiu.