Surprinzător: Abuzul sexual în rândul băieţilor, mai frecvent decât în rândul fetelor

Surprinzător: Abuzul sexual în rândul băieţilor, mai frecvent decât în rândul fetelor
Universitatea Babeş-Bolyai anunţă primele rezultate ale Studiul Epidemiologic privind Abuzul şi Neglijarea Copilului in Balcani (BECAN), cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor şi Zilei Universale a Drepturilor Copilului.

Potrivit răspunsurilor oferite de copii, în ultimul an 65,8% dintre copii au fost ignoraţi, evitaţi, umiliţi, nu li s-au recunoscut meritele sau nu li s-a respectat intimitatea. 42,3% dintre fete şi 48,0% dintre băieţi afirmă că au avut parte de comportamente parentale care intră în categoria abuzului fizic. Frecvenţa experienţelor de abuz sexual este mai mare la băieţi decât la fete (5.5% la băieţi, faţă de 4.8% în cazul fetelor). Comportamente de tipul neglijării sunt declarate mai frecvent de către fete, decât de băieţi (20.7% vs. 17.6%).

În ciuda acestui fapt, s-a constatat că 93% dintre copii au parte de metodele de disciplinare pozitivă (discutarea problemelor, recompense).

Comparând răspunsurile copiilor cu cele ale părinţilor, este interesant de menţionat că acestea sunt într-o mare măsură asemănătoare în privinţa comiterii unor practici de tip abuziv.

studiul BECAN şi-a propus analiza sistemului de monitorizare a cazurilor de abuz şi neglijare a copiilor şi a constatat că deocamdată Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copiilor au capacitatea de a oferi sprijin doar la o mică parte din totalul cazurilor de rele tratamente îndreptate asupra copilului existente în populaţie.

Studiul a identificat prevalenţa cazurilor de abuz şi neglijare la copii, prin aplicarea unor chestionare la un eşantion reprezentativ de copii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 16 ani şi la părinţii acestora.

 

Comenteaza