Supraviețuitoare Colectiv: "Tot corupția i-a incendiat și pe ei. Doare prea tare speranța în țara care tot arde de 30 de ani încoace, fără să o poată stinge cineva"

Supraviețuitoare Colectiv: "Tot corupția i-a incendiat și pe ei. Doare prea tare speranța în țara care tot arde de 30 de ani încoace, fără să o poată stinge cineva"
| Foto: Facebook/Alexandra Furnea

Alexandra Furnea, una dintre tinerele rănite în incendiul de la Colectiv, a postat un mesaj cutremurător după tragedia de la spitalul din Piatra Neamț.

Alexandra Furnea a scris într-un mesaj pe Facebook, la câteva ore după incendiul din secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ, că privind imaginile cu paturile arse, "duhoarea veche" din Colectiv i s-a întors în nări, dar că ceea o îngrozește "e pata de sânge de pe bucata de așternut, care a rămas neatinsă de foc. Dovada incontestabilă că pe salteaua aceea a ars de viu un om". Alexandra spune că „tot corupția i-a incendiat” și pe cei din spital și le cere autorităților "să arate că au învățat ceva după Colectiv" și să facă acum ceea ce nu s-a făcut atunci - să transfere răniții arși grav "în centre civilizate din Europa".

Iată mesajul postat de Alexandra Furnea:

„E trecut de 1 noaptea și singurul crâmpei de lumină din cameră este ecranul mobilului, care a rămas blocat pe fotografia de mai jos. Duhoarea veche, aceea care mi-a străpuns ființa în cenușa din containerul Colectiv, mi s-a întors în nări, confecționată de creierul meu din bestiarul de amintiri rămas în mine după 30 octombrie 2015. E amară și volatilă, ca de plastic încins stropit cu chimicale.

Așa miroase și patul acesta care, pentru cineva, mamă, tată, soț, soție, frate, soră, copil, în loc să fie cuib de vindecare, a devenit coșciug incandescent. Dar ce mă îngrozește nu e miasma chinuitoare care îmi frige, din închipuire, plămânii, ci pata de sânge de pe bucata de așternut, care a rămas neatinsă de foc. Dovada incontestabilă că pe salteaua aceea a ars de viu un om. A ars până când din el nu a mai rămas decât atât: un semn mânjit al durerii ultime – o durere necuprinsă, de nedescris. Intubat, imobilizat, neputincios, nu a izbutit nici măcar să țipe după ajutor, dar sunt convinsă că a simțit flăcările, așa cum le-am simțit și eu. Le-a simțit și s-a temut, așa bolnav și sedat, și s-a rugat la Dumnezeu să nu fie aievea. Degeaba.

Uitați-va bine la imagini. Învățați-le pe de rost. Priviți-le până când sângerați în interior așa cum au sângerat morții din noaptea aceasta în timp ce erau devorați de vâlvătăi, cum sângerează supraviețuitorii în țara lui „avem tot ce ne trebuie”. Tot corupția i-a incendiat și pe ei. Scrutați temeinic fotografiile și adormiți cu ele in gând pentru că aceasta este, de fapt, România adevărată. V-aș zice să mergeți apoi să votați așa, copleșiți de coșmaruri, terifiați că următorii veți fi voi, dar realitatea este că nu mai cred în nimeni și în nimic în seara aceasta. Doare prea tare speranța în țara care tot arde de treizeci de ani încoace, fără să o poată stinge cineva.

Somez autoritățile statului român să facă acum ceea ce nu au făcut pentru noi: să transfere răniții arși grav în centre civilizate din Europa, să nu se ascundă după minciuni autosuficiente, să nu invoce lipsa protocoalelor ca să justifice o crimă. Să ajute, nu să înșele. Să dea o șansă, nu să condamne la moarte. Să arate că au învățat ceva după Colectiv. Dumnezeu să-i odihnească pe cei uciși de România, și să le dea forță supraviețuitorilor. Rușine să ne fie…” 

Comenteaza