Summit-ul NATO la Varşovia s-a terminat. Alianţa este "unită" în faţa Rusiei

Summit-ul NATO la Varşovia s-a terminat. Alianţa este
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a declarat sâmbătă că liderii organizaţiei de securitate au convenit să menţină o politică unită de descurajare şi a dialogului cu o Rusie tot mai activă, relatează site-ul postului de televiziune France24.

"Mesajul principal ... este acela că alianţa este unită, vom sta împreună", a răspuns Stoltenberg la întrebările despre discuţiile privind relaţiile cu Rusia.

"Mesajul unit este acela că apărarea şi dialogul sunt fundamentele pe care se bazează relaţia noastră", a mai spus oficialul NATO

"Nu vedem nicio ameninţare iminentă care să vizeze vreun aliat al NATO. Rusia nu mai este nici un partener strategic - nu suntem în parteneriatul strategic cu Rusia, pe care am încercat să dezvoltăm - dar nici nu suntem într-o situaţie de război rece", a adăugat Stoltenberg.

"Suntem într-o situaţie nouă, diferită de orice altceva am experimentat până acum."

Alianţa Nord-Atlantică nu vrea confruntarea militară, ci dialogul constructiv cu Moscova, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că, în pofida măsurilor de disuasiune luate de NATO, Rusia nu trebuie izolată.

"Alianţa Nord-Atlantică nu reprezintă nicio ameninţare pentru nimeni. Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării. Şi nu vrem confruntare militară. Consolidăm capacităţile de disuasiune şi apărare, dar, în acelaşi timp, încercăm să avem un dialog constructiv cu Rusia. Rusia este cel mai mare vecin, este un membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Joacă un rol important în gestionarea provocărilor din Europa şi din vecinătatea Europei. Rusia nu poate şi nu trebuie să fie izolată", a spus Stoltenberg.

"Prin intensificarea activităţilor militare în Europa şi în apropierea Europei, avem interesul de a ajunge la un acord cu Rusia asupra direcţiilor pe care le avem în vedere. Trebuie să facem toate eforturile pentru a evita interpretările eronate şi accidentele", a adăugat Stoltenberg, subliniind că măsurile luate de Alianţa Nord-Atlantică vor fi discutate în cadrul Consiliului NATO-Rusia programat după summitul de la Varşovia.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat vineri planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice.

Comenteaza