STUDIU: Un român din trei se declară sărac. O maşină şi o locuinţă sunt normale

STUDIU: Un român din trei se declară sărac. O maşină şi o locuinţă sunt normale
România merge într-o direcţie greşită, iar 30% dintre români se declară săraci, dar mulţumiţi de felul în care trăiesc. Acestea sunt concluziile unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) publicat azi.

La întrebarea "Credeţi că în România cei mai mulţi oameni sunt săraci sau bogaţi?", nu mai puţin de 90% dintre repondenţi au spus că românii sunt săraci. Aceasta, chiar dacă, pentru români, a deţine o maşină şi o locuinţă în proprietate, califică persoana ca "nici bogată, nici săracă".

Peste o mie de persoane au fost chestionate în acest sondaj, în 29 şi 30 martie. 27% dintre persoanele care au fost incluse în eșantion declară că sunt mulțumite sau foarte mulțumite de felul în care trăiesc, în timp ce 71% sunt mai degrabă nemulțumite de acest aspect. 27% este proporția și a celor indivizi care se așteaptă ca peste un an să trăiască mult mai bine sau ceva mai bine, în timp ce 34% dintre ei se așteaptă să trăiască la fel, iar 32% să trăiască ceva mai prost sau mult mai prost.

"Când cercetăm sociologic atitudinea faţă de bogăţie şi sărăcie nu putem uita că suntem o cultură creştină, unde vorbele lui Iisus sunt amintite în fiecare duminică în biserici: mai ușor este a trece cămila prin urechile acului decât a intra bogatul în Împărăţia Cerului. Acest comandament biblic pare astăzi poate cel mai respectat,  altfel nu ne puteam explica atitudinea faţă de antreprenori şi oamenii cu bani, rămasă
la fel cu cea pe care o măsuram şi acum vreo 15 ani, când făceam primele sondaje cu întrebări pe această temă. Majoritatea covârşitoare a românilor era atunci de părere că aceia care fac avere reuşesc prin corupție, relaţii, noroc, nicidecum prin talent, muncă şi efort personal. Probabil că plecați dintr-o poziție de relativă egalitate, oamenii nu puteau să-şi explice altfel acumularea rapidă de capital, decât prin faptul că
majoritatea celor care s-au îmbogăţit au „furat" startul", explică directorul IRES, Vasile Dâncu.

Etichete
Comenteaza