Studenţii se uită chiorâş la revenirea lui Apostu la universitate

Studenţii se uită chiorâş la revenirea lui Apostu la universitate
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, care s-a aflat zece luni în arest preventiv, s-a întors, ieri, la catedră la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Cererea de a reveni pe postul de profesor universitar i-a fost aprobată lui Sorin Apostu de către departamentul de Resurse Umane al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Deşi conducerea universităţii a încuviinţat reîntoarcerea lui Apostu în cadrul departamentului Inginerea Produselor Alimentare din cadrul Facultăţii de Agricultură, studenţii susţin că nu le convine ideea de a-l avea ca profesor pe fostul primar al Clujului având în vedere faptul că acesta a fost închis timp de aproape un an.

„Aprobarea revenirii la catedră a domnului Apostu s-a făcut de către serviciul Resurse Umane, cu viza oficiului juridic. Domnul Apostu a făcut o cerere de concediu fără plată din 30 septembrie anul trecut până în 30 septembrie 2012, iar începând cu 1 octombrie de când s-a depus cererea pentru a reveni la catedră el s-a întors la cursuri. Legea îi permite acest lucru", a declarat Cristina Pocol, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj. Sevastiţa Muste, fost prorector al USAMV şi actual director adjunct al departamentului Ingineria Alimentelor, consideră ca fiind oportună reîntoarcerea lui Sorin Apostu la catedră. „Nu vi se pare firesc să se întoarcă? El a depus o cerere, iar universitatea a acceptat revenirea lui atâta timp cât e liber. Nu a fost condamnat, a fost doar reţinut", a declarat Muste. Apostu va preda studenţilor microbiologie şi controlul calităţii alimentelor. „Sunt discipline la care a mai predat, el are un doctorat. E normal să intre la ore dacă i s-a aprobat cererea. El va intra la ore, conform orarului", a spus Muste. Apostu a mai predat la USAMV microbiologia produselor alimentare, boli transmisibile de la alimente la om şi managementul siguranţei alimentare. Fostul primar al Clujului a intrat, ieri, pentru prima dată la ore şi a avut cursuri la orele 10.00 şi 12.00.

Reporterii ZIUA de CLUJ au văzut orarul studenţilor din anul I la masteratul internaţional „Food quality management" (Managementul calităţii alimentelor -n.red), unde Sorin Apostu va susţine, în primul semestru, materia „Asigurarea calităţii în lanţul agroalimentar" şi care cuprinde 28 de cursuri şi 14 seminarii. Astfel, Apostu va preda studenţilor de la masterat, în perioada 27 noiembrie -11 decembrie, cursuri marţea între orele 16-20.00, iar miercurea şi joia va avea cursuri între orele 15-20.00.
Monica, studentă în anul patru la specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, l-a avut pe Sorin Apostu ca profesor în anul II de facultate. „Mi-e profesor şi acum, în anul patru. O să am ore cu el vineri. Sincer, nu îmi convine că s-a întors la şcoală pentru că nu am încredere în el după ce a fost la închisoare", a declarat studenta. Ea va participa vineri la primul curs cu Sorin Apostu. „Am mai avut ore cu el în anul II de facultate şi atunci ne impunea respect, fiind şi primar. Suntem curioşi cum arată după aproape un an de închisoare. Nu mi se pare corect să se întoarcă la facultate, chiar nu ştiu ce treabă are cu facultatea", a spus Monica. Sergiu, un student de la secţia de Măsuri Tereste şi Cadastru, e şocat de decizia conducerii universităţii. „Mi se pare o prostie. Nu ştiu cum de l-au adus înapoi la facultate când a făcut atâtea măgării. A ieşit de două săptămâni din închisoare şi deja îi acordă încredere", a spus studentul. Pe de altă parte, Ancuţa şi Saveta, studente la secţia de Biologie din cadrul USAMV Cluj, cred că fostului primar trebuie să i se acorde a doua şansă. „Am văzut la televizor ce s-a întâmplat. Noi nu suntem de la Cluj, dar dacă îşi face meseria, de ce să nu îl lase să predea? Oamenii nu trebuie judecaţi, fiecare se poate corecta şi merită a doua şansă", au spus cele fouă studente din anul I.

Primele imagini, pe REALITATEA TV Cluj

Sorin Apostu s-a întors la catedră de ieri. A fost aşteptat de zeci de jurnalişti, dar numai unul, Alin Golban, de la REALITATEA TV Cluj şi PROVINCIANEWS.RO a reuşit să îl filmeze. Golban a povestit cum a fost întâlnirea sa cu Apostu. "M-am interesat mai întâi unde are birou şi am aflat că este la sediul Faultăţii de Tehnologia Produselor Alimentare de pe Calea Floreşti. Am mers acolo să văd orarul şi să vorbesc cu studenţii. În timp ce eram cu aceştia în curte, a intrat maşina de teren pe care ştiam că o deţine domnul Apostu. L-am aşteptat să se dea jos din maşină. Avea un teanc de mape în mână. Ne-am strâns mâinile. Iniţial a ezitat şi a încercat să nu mă bage în seamă, după care s-a răzgândit şi a întins şi el mâna, însă fără să zică nimic. Cred că a fost puţin şocat la vederea camerei de filmat, deoarece nu se aştepta să fim acolo. L-am întrebat cum este revenirea, însă nu a răspuns şi a intrat în facultate cu o faţă împietrită şi fără să se uite în jur. Deşi nu l-am întrebat nimic despre procesul penal, nu a dorit să vorbească. Mi se pare ciudat că refuză dialogul chiar şi despre mediul academic în care a revenit şi care nu are legătură cu acuzele ce i se aduc", a spus Golban.

Acuzat de fapte de corupţie

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a părăsit, în 28 septembrie, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

 

 

Comenteaza