Foto Studenții pasionați de tehnologie, premiați de UBB și Raiffeisen la Think Tank Lab. Ce idee a câștigat primul loc

Studenții din Cluj au fost provocați să prezinte idei de soluții bancare inovatoare, iar cele mai bune echipe au fost premiate la finalul mai multor luni de muncă.

Facultate de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) și Raiffeisen Bank România au premiat, luni, cele mai bune soluții bancare inovatoare din cadrul programului Think Tank Lab.

Programul a fost lansat anul trecut de Facultatea de Matematică și Informatică a UBB împreună cu Raiffeisen Bank România. Think Tank Lab este adresat studenților UBB pasionați de tehnologie și de perspectiva de a dezvolta produse bancare de ultimă generație. Facultatea de Matematică și Informatică continuă, astfel, inițiativele și proiectele care să ducă la o pregătire de specialitate de calitate a studenților, la introducerea și dezvoltarea de soluții creative în colaborare cu alte instituții de învățământ sau cu mediul de afaceri.

Studenții UBB înscriși în proiect au beneficiat de un program de training și mentorat susținut de experți în tehnologie din cadrul Raiffeisen Bank România. La finalul proiectului, cele mai inovatoare idei dezvoltate de echipele de studenți au fost premiate de un juriu alcătuit din specialiști ai Raiffeisen Bank și ai universității. De asemenea, toți studenții participanți la program beneficiază de echivalarea stagiului de practică.

12 echipe de studenți s-au înscris la Think Tank Lab, iar trei dintre acestea au fost premiate la finalul evenimentului de juriul format din reprezentați ai băncii (Bogdan Popa, Vicepreședinte Divizia Operațiuni și IT; Carmen Petrean, Director Zona Retail, și Andrei Pavel, Director IT Delivery) și ai Facultății de Matematică și Informatică (asist. drd. Bogdan Mursa și drd. Laura Cernau).

„Wallet Watch”, câștigătorul primei ediții Think Tank Lab

Studenții pasionați de tehnologie, premiați de UBB și Raiffeisen la Think Tank Lab. Ce propuneri inovatoare au câștigat

Marile câștigătoare au fost studentele din echipa CAPABle, care au propus o aplicație care îți gestionează mai eficient finanțele, pe care au numit-o "Wallet Watch".

„Am lucrat la o aplicație mobilă pentru gestionarea mai eficientă a bugetului. Funcționează foarte ușor. Plătim cu aplicația pe care o avem pe mobile banking. Se deschide și ne permite să ne salvăm cheltuiala pe care am făcut-o, într-o categorie definită de noi. Astfel avem acces asupra tuturor cheltuielilor și le putem împărți după bunul plac. Ideea a venit dintr-o necesitate, deoarece în momentul în care ne-am gândit, nu exista vreo aplicație în România care să ofere acest serviciu, dar și pentru a ne urmări cheltuielile pe care le facem lunar. 

Training-ul cu Raiffeisen a fost o experiență foarte valoroasă pentru noi, deoarece am avut suport din partea echipei tehnice și am putut să colaborăm și să primim un feedback asupra ideilor, practic să ni se valideze tot parcursul. După ce se încheie acest proiect, avem posibilitatea de aplica la un internship organizat de Raiffeisen și, astfel, avem prioritate în procesul de aplicare”, a declarat Andreea Gabrian, membră a echipei câștigătoare CAPABle Coders, cu produsul Wallet Watch.

Din echipa CAPABle fac parte cinci tinere studente, Alexandra Balo, Paula Chirică, Bianca Duca, Andreea Gabrian și Carmen Titi, coordonate de Alexandra Polisevici, Agile Engineering Delivery Lead la Raiffeisen Bank. 

Studenții pasionați de tehnologie, premiați de UBB și Raiffeisen la Think Tank Lab. Ce propuneri inovatoare au câștigat

Echipa clasată pe locul 2, Tesseract, compusă din Sebastian-Andrei Boboc, Iosif-Constantin Blezu, Mihai Secosan și Mihnea-Andrei Bucur, a dezvoltat Saverly, sub coordonarea mentorului din partea Raiffeisen Bank, Robert Sumarcov, Guild Lead, Agile Engineering Delivery. Saverly este o aplicație de planificare a bugetului, special concepută pentru studenți.

Studenții pasionați de tehnologie, premiați de UBB și Raiffeisen la Think Tank Lab. Ce propuneri inovatoare au câștigat

Echipa PeFe, coordonată de Laura Cristea, Guild Lead, Agile Engineering Delivery în Raiffeisen Bank, a dezvoltat PennyPact, o aplicație pentru administrarea plăților colective, cu care s-a clasat pe locul 3. Echipa a fost alcătuită din Giorgia Magdici, Dalia Utiu și Vlad-Antoniu Ghenghiu, studenți ai Facultății de Matematică și Informatică din UBB.

Studenții pasionați de tehnologie, premiați de UBB și Raiffeisen la Think Tank Lab. Ce propuneri inovatoare au câștigat

Vicepreședinte Raiffeisen: Am văzut studenți crescând care au dezvoltat software funcțional 

Bogdan Popa, vicepreședinte operațiuni și IT Raiffeisen Bank România, spune că a fost impresionat de ideile prezentate de studenți.

„Este un proiect prin care încercăm împreună cu studenții să construim lucruri care să-i ajute pe ei să învețe, și pe noi să vedem ce idei mai au aceștia în domeniul de software. Colaborarea cu studenții a fost foarte strânsă pentru că am avut mai mulți mentori din partea noastră. I-am văzut crescând, dezvoltând software funcțional. Azi am fost toți impresionați de ce au realizat în aceste patru luni. În funcție de interesul studenților și al nostru, noi sperăm să colaborăm sub diferite forme, cum ar fi internship-uri, și sperăm să continuăm proiectul cu o a doua ediție”, a declarat Bogdan Popa.

"Sunt convins că astfel de parteneriate pentru educație sunt o soluție prin care împreună cu instituțiile academice putem să facem lucruri practice, inovatoare, care se aplică în economie și devin produse funcționale. Este o bucurie să putem contribui la formarea și dezvoltarea profesională a tinerilor studenți, alături de universitate”, a mai spus vicepreședintele Raiffeisen Bank România.

Prorector UBB: Ne bucurăm că tinerii își fac timp și pentru astfel de activități pe lângă alte tentații ale vieții de student

La eveniment a fost prezent și Adrian Petrușel, prorector responsabil cu cercetarea la Universitatea Babeș-Bolyai, care a apreciat faptul că tinerii își fac timp și pentru astfel de activități extracuriculare.

„Universitatea noastră încearcă să valorizeze toate cele trei componente ale unei universități moderne: educație, cercetare și relația cu societate. Din această ultimă perspectivă, este extrem de important să avem proiecte care se focalizează și aduc studentul în atenția noastră, deoarece studentul este cea mai importantă resursă pe care o aducem spre societate și ne bucurăm că un astfel de proiect s-a putut realiza cu Raiffeisen.

Pentru studenți este important că aici realizează și stagii de practică și constituie valoare pentru finalizarea studiilor. Din această perspectivă, astfel de oportunități sunt excelente pentru că fac să se poată lucra în echipă, să se aducă lucruri inovative. Noi, universitățile, vrem să oferim societății ceea ce altcineva nu poate oferi. Este foarte important și asigurarea unui cadru competițional foarte serios, la fel cum a fost și de această dată. Ne bucurăm că un număr atât de mare de tineri, care pe lângă cursuri, seminarii, laboratorare și alte tentații ale vieții de studenți găsesc timp să se organizeze și în astfel de activități”, a declarat prorectorul UBB Adrian Petrușel.

La rândul său, Christian Săcărea, prorectorul UBB responsabil cu linia de studii în limba germană, învățământ netradițional, relația cu societatea – componenta socio-economică/fundraising, a precizat că ”parteneriatele cu societatea civilă și mediul de afaceri reprezintă pentru noi o direcție strategică de acțiune. E un mod suplimentar în care le putem oferi studenților programe de formare complementare curriculei academice și educației universitare tradiționale. Parteneriatul cu Raiffeisen Bank și rezultatele pe care studenții le-au obținut în cadrul acestuia ne-au arătat încă o dată că avem atât studenți foarte buni, cât și programe adaptate cerințelor și evoluției societății în care trăim”.

Înscrierile în proiect au fost deschise tuturor studenților pasionați de tehnologie și de perspectiva de a dezvolta produse bancare de ultimă generație, fie că aveau sau nu experiență în domeniu. Echipele, formate din 5-6 studenți, au fost coordonate de câte un mentor din partea Raiffeisen Bank România, care i-a ghidat pe tot parcursul programului până la finalul lunii martie. 

Programul Thin Tank Lab a fost facilitat de către bancă și prin crearea în cadrul Centrului Operațional Administrativ din Cluj-Napoca a unui hub pentru studenții UBB, dedicat educației în domeniul tehnologiei și inovației cu aplicabilitate în domeniul bancar. Inaugurat la finalul anului 2023, centrul a facilitat experiența de studiu a studenților și a devenit un spațiu de colaborare în care aceștia și-au dezvoltat propunerile pentru programul Think Tank Lab.

Despre Raiffeisen Bank România 

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide activează pe piața bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.800 de angajați în 284 de unități, 1.131 ATM-uri & MFM-uri și peste 27.800 POS-uri.

De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată, suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație și nu în ultimul rând, artă și cultură. Din 2023, Raiffeisen Bank propune o nouă abordare și perspectivă asupra serviciilor bancare, prin lansarea “Banking 1:1", o modalitate interactivă de a simula configurarea unui plan financiar pentru clienții noștri, folosind aplicația Smart Finance, dezvoltată de echipa din România.

Comenteaza