Studenții de la Sapientia au dominat Competiția Locală TIFF 2015: “La UBB ar trebui o foarte serioasă discuție despre nivelul educației”

Studenții de la Sapientia au dominat Competiția Locală TIFF 2015: “La UBB ar trebui o foarte serioasă discuție despre nivelul educației”
Cea de-a șasea ediție a Competiției Locale din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a fost dominată, fără doar și poate, de producțiile studenților Universității Sapientia.

În total, în concursul dedicat atât amatorilor, cât şi profesioniştilor din mediul cinematografic clujean au fost înscrise 50 de filme de scurt-metraj, cu lungimea maximă de 30 de minute.

După zile și nopți întregi de vizionări, cei trei membri ai juriului, regizorul Gabriel Achim, criticul de film Cătălin Olaru și directorul de imagine Adrian Silișteanu, au decis ca în selecția finală să intre un număr de șapte producții, proiectate miercuri seara la cinema Arta. 

Dintre acestea, majoritatea, mai precis șase, au fost realizate de studenți sau absolvenți ai Universității Sapientia, abia una fiind creată de un student al Universității Babeș-Bolyai (UBB).

În urma atentei analize a juraților, câștigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.500 de euro, a fost desemnat filmul "Ridică-te și umblă!" (Kelj fel, és jársz!), regizat de Bán József.

La fel ca în fiecare an, Fabrica de Pensule a acordat o Menţiune Specială filmului care abordează subiecte sau problematici relevante pentru societatea contemporană și contextul social actual. Distincția i-a revenit scurt-metrajului intitulat "Sorin", regizat de Sofia Iulia Nelega, singura producție din selecția finală creată de un student al UBB.

"Am remarcat trei școli mari. Odată Sapientia, în care se vede clar că tehnica e bine pusă la punct, imaginea e imagine, lumina e lumină, raportul e raport, lucruri serioase din punct de vedere formal. Din punct de vedere al produsului actoricesc nu-s așa de serioși. Pe de altă parte am remarcat școala UBB, acolo temeinicia tehnologiei nu este de obicei așa țeapănă, dar cumva lucrurile vin mai natural. Și mai este o a terța parte, viniturile, oricum în Cluj suntem toți vinituri, ba din București, ba din alte orașe. Am avut producții care pur și simplu ne-au înmărmurit prin calitatea regiei și până la urmă asta și contează. De aceea și câștigătorul este cineva care, din punctul nostru de vedere, a excelat prin subtilitatea regiei, atât de fină și de rafinată era", a afirmat Istvan Szakats, reprezentantul Fabricii de Pensule, la gala de decernare a premiilor.

La finalul proiecției tuturor filmelor selectate, pe scenă a urcat chiar directorul TIFF, Tudor Giurgiu, care a ținut să-i felicite pe cei de la Sapientia pentru calitatea muncii lor, dar și să-i critice, în același timp, pe cei de la UBB.

„Vreau să felicit cu ocazia asta pe studenții de la Sapientia și pe cei de acolo pentru calitatea actului educațional, pentru că constat că majoritatea filmelor bune vin de acolo. Uite că și în selecția finală este o majoritate covârșitoare, care merită felicitări. Au fost șapte filme selectate, întrucât jurații trebuiau să se încadreze într-un program de o oră și jumătate două. M-au întrebat unii dacă ar fi fost mai multe filme, de unde ar fi fost. Vreau să le spun că și alea ar fi fost tot de la Sapientia. Nu știu dacă este cineva de la UBB în sală, dacă este vreau să spun că ar trebui să aibă loc o foarte serioasă discuție despre nivelul educației studenților de acolo", a afirmat el.

Competiția Locală, o tradiție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, are ca scop promovarea şi susţinerea creaţiilor artiştilor care vin din zona artelor vizuale, creații care, până acum, nu au avut şansa de a fi proiectate în festival.

În 2014, Marele Premiu i-a revenit filmului "Adidași mărimea 36", regizay de Gábor Loránd, iar o Mențiune Specială i-a fost oferită filmului „Veghe", în regia Cristinei Haneș.

Filmele din selecția finală

"A treia zi" / Harmadnapon, r. Demes Hanna
"Ceea ce cred despre voi" / Amit gondolok az egészről, r. Ugron Réka
"Client" / Kliens, r. Halmen József
"Colecționerul" / Lepkegyüjtő, r. Nagy Orsolya
"Ridică-te și umblă!" / Kelj fel, és jársz!, r. Bán József
"Sorin", r. Sofia Iulia Nelega
"Spânzurătoarea" / Akasztófa, r. Székely Előd

Comenteaza