Stenograme din dosarul mitei la Colegiul “Napoca”. "Vă dau 2.000 de euro şi.. da?"

Stenograme din dosarul mitei la Colegiul “Napoca”.
Rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin care directorul Colegiului Tehnic “Napoca”, Niculae Nistor, a fost trimis în judecată, prezintă o serie de înregistrări ale discuţiilor purtate de inculpat şi denunţător, atât în incinta liceului, cât şi înafara acestuia, într-un local. Cu şase zile înaintea flagrantului, Nistor i-a cerut denunţătorului să-i aducă 2.000 de euro, dar nu la şcoală “că acolo avem camere de filmat”.

Niculae Nistor a fost trimis în judecată sub acuza că a primit mită 2.000 de euro de la un fermier pentru a-i prelungi contractul de chirie asupra unor grajduri din patrimoniul liceului. Ultimul contract a fost încheiat în 2007 urma să expire în 17 octombrie. Potrivit rechizitoriului DNA, directorul Nistor s-a deplasat de mai multe ori la fermă pentru a discuta cu chiriaşul: "Cu prilejul primei deplasări, inculpatul i-a pretins denunţătorului remiterea sumei de 2.000 de euro, condiţionând de plata acesteia reînnoirea contractului şi menţinerea cuantumului actual al chiriei. Potrivit denunţului formulat în cauză, inculpatul şi-a reitereat pretenţia materială şi cu prilejul altor două vizite realizate la locaţia din Valea Seacă". Insistenţele lui Nistor, l-au determinat pe fermierul Viorel Şamşudean să se adreseze procurorilor DNA care au început înregistrarea discuţiilor dintre cei doi.

În 13 septembrie 2011, Nistor şi denunţătorul s-au întâlnit în localul Sinaia, ocazie cu care directorul a solicitat ca banii să fie în moneda euro. Tot atunci, acesta i-a dat asigurări lui Şamşudean că va rămâne chiriaş al fermei, spunându-i că "suntem oameni serioşi".

Şamşudean Viorel: Că, să ştim ce facem? Eu bun, vă dau 2.000 de euro şi.. da?
Niculae Nistor: Ssstt, mai încet, da da. (şi dă afirmativ din cap)
ŞV: Da...dacă îi licitaţie, să zic?
NN: Dacă eu vă spun că tot dumneavoastră mergeţi în continuare, înseamnă că aşa e, nu?
ŞV: Păi de aia vă întreb ca să ştiu, nu să.. şi, şi dacă...
NN: Suntem oameni serioşi.
....
ŞV: Da, ce am vrut să vă întreb eu, no. În euro sau, cum să zic, în bani?
NN: No bine, am zis că cum vreţi dumneavoastră.
ŞV: Păi nu cum vreau eu, că mâine vreau să vă achit, că poimâine îi 15 şi după îi ziceţi că...
NN: Mai încet. Mai bine în euro

În aceeaşi discuţie, inculpatul i-a cerut denunţătorului ca următoarea întâlnire să nu fie la şcoală.

Şamşudean Viorel: Mă sunaţi sau...
Nistor Niculae: Vă sun şi...
ŞV: Mă sunaţi dumneavoastră.
NN: Nu, nu, dumneavoastră când terminaţi.
ŞV: Da, bun.
NN: Ziceţi: Domne uite aşa şi vedem cum facem, că la şcoală nu-i bine să...că acolo avem camere de filmat...
ŞV: Da atunci.. A! Da da
NN: Şi se vede. Vedem noi, stabilim undeva.
ŞV: No bun bun
NN: Tot aşa, putem merge la un suc, mai povestim.

Tot în 13 septembrie, Nistor s-a arătat dispus să-l ajute pe denunţător să fraudeze licitaţia ce urma a fi organizată pentru închirierea spaţiului. "Nistor îl consiliază pe Şamşudean să aducă la licitaţie oferte din partea a doi prieteni ai săi pentru a-şi asigura adjudecarea acesteia", au precizat procurorii.

NN: Trebe făcut chemare. Trebe cel puţin trei participanţi. Apropo, puteţi să mai aduceţi două oferte?
ŞV: Acuma io de aia zic, nu ştiu..
NN: Ceva prieteni...
ŞV: Nici nu ştiu când îi licitaţia, că nu ştiu.
NN: O să vă anunţ.
ŞV: Păi o să facem.
NN: Da ca idee.
ŞV: Da, da
NN: Să mai aduceţi dumneavoastră oferte, ca să nu vină aştialalţi cu nu ştiu ce preţuri, ştiti?
ŞV: Da, da
NN: Asta... dacă aduceţi două oferte
ŞV: Da
NN: Mai mult decât aţi dat dumneavoastră, îi dăm drumul şi..
ŞV: Da, da...

În 19 septembrie, ziua flagrantului, Şamşudean a fost la şcoală şi a achitat o rată restantă de 2.000 de lei, chiar în prezenţa lui Nistor, care ulterior a declarat anchetatorilor că şi cei 2.000 de euro erau tot pentru chirie. "Dacă suma de 2.000 de euro reprezenta realmente plata a chiriei, inculpatul îi putea pofti să achite şi aceşti bani tot atunci, la casieria liceului. Conduita sa însă, surprinsă în înregistrarea audio-video ambientală, confirmă faptul că urmărea să-l scoată pe denunţător afară din şcoală şi să primească banii în condiţii de siguranţă", se arată în rechizitoriu.

NN: Ce faceţi domnule Şamşudean?
ŞV: Da păi ce să fac? Am venit să mai plătesc din...
NN: Să mai plătiţi. Ocupaţi loc. No, mergem să bem o cafea?
ŞV: Dacă ziceţi.
NN: Mergeţi întâi să plătiţi.
ŞV: Da i-am dat banii.
NN: I-aţi plătit
ŞV: La..
NN: La Hudrea?
ŞV: da
NN: Cât i-aţi dat?
ŞV: 2.000
NN: 2.000
ŞV: Dar achit până când şi când o să fie licitaţia, ştiu.
...
ŞV: Şi de aia am zis că v-am adus ăia ca să..
NN: Mergem să vem o cafea imediat şi...
ŞV: No că de aia zic, ca să..
NN: Unde v-aţi lăsat maşina?
ŞV: Eu cu taxiul am venit.
NN: No mergeţi şi aşteptaţi-mă în faţa şcolii acolo, că o să vin imediat şi eu la maşină acolo şi mergem să..
ŞV: Atuncea cum facem cu banii?
NN: Răbdare că...
ŞV: Am înţeles no, că.. Aici e aglomerat.

Nistor respinge toate acuzele, susţinând că banii primiţi erau pentru chiria la fermă. De asemenea, a negat trucarea licitaţiei, susţinând că doar l-a consiliat pe denunţător cu privire la mersul procedurilor. Contabila Colegiului Tehnic, Florica Ţene, a declarat că în luna august, Şamşudean i-a relatat că Nistor i-a pretins 2.000 de euro. "L-am întrebat pentru ce i-a fost cerută această sumă de bani, dacă banii i-au fost solicitaţi pentur şcoală, iar Şamşudean mi-a relatat faptul că Nistor i-a cerut cei 2.000 de euro motivând că nu are bani şi trebuie să plece în concediu cu familia", a declarat contabila la DNA.

Nistor a susţinut că nu avea interes să trucheze licitaţia, ci dimpotrivă că a găsit o altă persoană interesată de închirierea spaţiului utiliuzat de denunţător, făcând referire la Călin Ciuhuţă, martor în dosar. Acesta a declarat că niciodată nu a fost interesat să închiriere, dar că l-a însoţit pe Nistor la fermă, la solicitarea acestuia din urmă, unde l-a cunoscut pe Şamşudean. "În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate.. directorul Nistor Nicule a venit la mine şi mi-a spus că şcoala are nişte grajduri la Valea Seacă, întrebându-mă dacă nu sunt interesat să le iau în chirie. I-am răspuns directorului că nu sunt interesat deoarece sunt mulţumit de spaţiul pe care îl am în Feleac şi pentru care plătesc o chirie mică de doar 5-6 milioane lei lunar. Directorul a insistat ca eu să văd grajdurile, lucru cu care am fost de acord. În prezenţa mea Nistor i-a spus lui Şamşudean că sunt băiatul care a închiriat şi cantina şi care aş fi interesat de închirierea grajdurilor, după ce îi expiră lui contractul de închiriere, respectiv în luna octombrie 2011. Şamşudean a afirmat: domnule eu atâta pot şi dacă se face licitaţie în octombrie, să vină", a declarat Ciuhuţă. "Apreciem că, în realitate, prin această întâlnire a celor doi, Şamşudean cu Ciuhuţă, inculpatul Nistor a dorit să-i semnaleze denunţătorului că are variante pentru închirierea spaţiului, o modalitate aptă de a pune presiune pe acesta şi de a-l determina să remită suma de bani pretinsă", susţin procurorii.

 

 

 

 

Comenteaza