Spitalul Municipal din Dej aniversează 150 de ani de existență

Spitalul Municipal din Dej aniversează 150 de ani de existență
Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existență, la Spitalul Municipal din Dej vor avea loc o serie de manifestări.

Mâine, în sala de ședințe a Spitalului Municipal Dej se va ține un simpozion aniversar pe tema "Abordarea multidisciplinară a pacientului - Actualități terapeutice". Manifestarea va fi adresată medicilor din diferitele specialități ale spitalului și medicilor de familie. Tot mâine, însă la Centrul Cultural Arta va avea loc o altă expunere numită "Rolul și locul asistentului medical în managementul calității îngrijirilor acordate pacienților". La acest eveniment sunt invitați toți asistenții medicali generaliști.

Vineri, începând cu ora 12, manifestările vor continua cu prezentarea istoricului spitalului. Tot atunci va fi dezvelită o plăcuța aniversară și se vor acorda diplome de onoare. După cuvântul autorităților locale și dupa discuții cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și CJAS Cluj, în jurul orei 13, va avea loc deschiderea secției de Terapie Intensivă și a compartimentului de Recuperare.

Spitalul Municipal Dej funcționează în prezent cu un număr de 348 de paturi de spitalizare continuă și 20 de paturi de spitalizare de zi, având 22 de secții și compartimente clinice și paraclinice, precum și 12 cabinete de ambulatoriu în diferite specialități.

Scurt istoric al Spitalului Municipal Dej

Spitalul din Dej a fost înființat în anul 1557 în cadrul sesiunii parlamentare a Ardealului de la Turda, cu aprobarea reginei Izabela a Ungariei. În următoarea perioadă, spitalul a funcționat în mai multe case din oraș, schimbându-și locația în funcție de schimbările istorice, care au avut loc în zonă.

În 1849, dr. Samuel Szocs înființează un spital de campanie, iar în anul următor își începe activitatea medicală. Această insituție medicală a fost deschisă oficial în 19 mai 1862, cu numele de Spitalul Rudolf. Din anul 1948, Spitalul din Dej funcționează cu 270 de paturi, asigurând internarea și tratamentul bolnavilor nu numai din fostul județ Someș, ci și din județele Sălaj, Șomcuta și Bistrița-Năsăud. În 1968, spitalul a devenit unul teritorial preluând atribuțiile fostei secții sanitare raionale, ajungând la 455 de paturi.
În mai 1970, spitalul a fost grav afectat de indundații, fiind distruse toate parterele, subsolurile și demisolurile. Astfel a început construirea unui nou spital, lucrări care s-au finalizat în anul 1977.

 

Etichete
Comenteaza