Spitalele clujene, nepregătite pentru reţetele electronice

Spitalele clujene, nepregătite  pentru reţetele electronice
Spitalele clujene încă nu sunt pregătite pentru implementarea reţetei electronice care va fi obligatorie începând din 1 ianuarie.

Din 1 ianuarie, spitalele clujene, dar şi medicii de familie vor fi obligaţi să prescrie medicamentele bolnavilor prin intermediul reţetei electronice. Medicii de familie clujeni, managerii de spitale, dar şi farmaciştii au avut ieri o întâlnire cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care au expus problemele pe care le-au întâmpinat o dată cu apariţia reţetelor electronice pe care au trebuit să le prescrie începând din luna iulie.

Implementarea sistemului şi prescrierile electronice propriu-zise au început din luna iulie, însă spitalele clujene nu sunt pregătite pentru reţetele „online". În mare parte dintre spitalele clujene, managerii achiziţionează, în prezent, calculatoarele şi imprimantele necesare prescrierii electronice şi semnăturile electronice necesare pentru ca medicii să poată transmite reţetele către farmacii. „Am început să ne organizăm în vederea implementării sistemului de prescrieri electronice. Am dotat fiecare cabinet de ambulatoriu şi fiecare birou de internări cu calculator şi imprimantă şi urmează să achiziţionăm semnătura electronică, lucru care va înseamna un efort financiar considerabil", a declarat Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj. Conform ei, spitalul are peste 200 de medici care vor elibera prescripţii electronice. „Costul unei semnături electronice este în jur de 150-200 de lei. Sper că vom fi pregătiţi până la 1 ianuarie când intră în vigoare obligaţia de a prescrie reţete electronice", a adăugat Ciortea, care speră că serverele CNAS vor fi pregătite pentru volumul mare de informaţii produs o dată cu implementarea reţetei electronice. „Pot apărea erori de completare a reţetelor, de recepţie sau de eliberare a lor. Sper că totul va fi bine pentru pacienţi", a precizat managerul SCJU Cluj.

Nici Spitalul Municipal Turda nu eliberează deocamdată reţete electronice. „Am achiziţionat o parte din aparatura IT şi am participat la cursuri pentru instruirea personalului, însă deocamdată nu am prescris reţete electronice", a declarat Georgeta Bica, managerul spitalului din Turda.
Spitalul Clinic de Recuperare (SCR) Cluj a început eliberarea de reţete electronice, însă deocamdată timpii de aşteptare pentru prescrierea reţetei sunt de până la 20 de minute. „Măsura de eficientizate a prescripţiilor este foarte bună cu condiţia ca logistica să susţină reţetele electronice, asta înseamnă un sistem informatic bine pus la punct", a declarat Sanda Patrichi, managerul SCR. În prezent, medicii instituţiei prescriu reţete clasice, dar şi electronice pacienţilor. „Suntem pe vechiul model de prescripţie pentru că avem un rulaj foarte mare de pacienţi şi nu vrem să creştem timpul de aşteptare. Am început implementarea prescripţiei electronice şi sperăm că până la 1 ianuarie lucrurile se vor desfăşura eficient. Pe modulul pilot pe care l-am încercat cred că cea mai mare deficienţă este timpul de aşteptare până la validarea reţetei pe o semnătură electronică care poate ajunge la 20 de minute", a explicat Patrichi.

Dispar reţetele clasice de la 1 ianuarie

La întâlnirea cu medicii clujeni şi cu directorii de spitale a participat şi Marius Filip, medic şef în cadrul CNAS. "La aproape 4 luni de la implementare, avem înregistrate în sistem peste 2,5 milioane de reţete electronice validate, dintre care au fost eliberate 2,2 milioane. Nivelul reţetelor prescrise în sistem începe să se apropie de cele eliberate. Rugămintea noastră pentru medici este să prescrie cât mai mult electronic şi o să îi ajutăm să se rezolve problemele. De la 1 ianuarie nu vor mai exista alte tipuri de reţete decât cele electronice, reţetele autocopiante vor dispărea definitiv de pe piaţă", a declarat şeful medicilor din CNAS. Conform lui, mare parte a problemelor întâmpinate de medici cu privire la reţetele electronice sunt cauzate de conexiunea la internet. "Problemele care apar, în general, ţin de conexiunea la internet care nu depinde de noi. Această perioadă de probe (din iulie până în ianurie-n.red) are rolul de a face cele două softuri de prescriere şi de eliberare a reţetelor să meargă perfect", a precizat Filip.

 

Comenteaza