Spectacol de excepţie al violonistului Croitoru cu vioara lui Enescu la Balul Operei

Spectacol de excepţie al violonistului Croitoru cu vioara lui Enescu la Balul Operei
Cunoscutul violonist Gabriel Croitoru, acompaniat de pianistul Horia Mihail, a oferit ieri, în cea de-a doua seară a Balului Operei, un spectacol de excepţie pentru clujenii prezenţi la eveniment.

Croitoru a cântat la vioara Guarnieri - "Catedrala" care i-a aparţinut compozitorului George Enescu şi care acum se află în administrarea Muzeului George Enescu din Bucureşti. "Vioara a fost construită în 1731 de un lutier celebru din Cremona, Antoniu Guarnieri", a spus amfitrionul Balului Operei, jurnalistul Rareş Bogdan.

Concertul lui Gabriel Croitoru a avut loc în cinstea laureaţilor premiilor "Lia Hubic", "Mecena", "Mecena" şi "Emblemă de Cluj", acordate unor personalităţi, dar şi societăţilor care au contribuit substanţial la viaţa socială şi culturală a Clujului. Totodată, Rareş Bogdan s-a referit cu puţin timp înainte de a urca pe scenă violonistul Gabriel Croitorul la "duelul" dintre cei mai cunoscuţi doi lutieri din lume, Stradivarius şi Guarnieri. "Alexandru Tomescu a spus anul trecut Stradivarius. Enescu a spus Guarnieri. Voicu a spus Stradivarius. Gabriel Croitoru a spus Enescu. Eu tind să îl cred pe Enescu", a spus Rares Bogdan cu privire la preferinţele marilor violonişti români în materie de viori.

Mai mult, acesta le-a relatat melomanilor şi o discuţie cu Gabriel Croitoru, care a aşteptat timp de nouă ani pentru a avea ocazia de a interpreta recitaluri pe preţioasa vioară. "Instrumentul a stat închis într-un seif, iar apoi a fost dus în casa lui George Enescu, în atelierul unde acesta lucra. Gabriel Croitoru mi-a spus că în atelier pe o masă se aflau ochelarii într-un toc şi vioara, iar lui nu îi venea să creadă că este în casa lui Enescu şi cântă la vioara lui Enescu", a spus Bogdan. În cadrul evenimenului, au mai concertat Adriana Irimieş şi un grup de teologi clujeni. Artista a interpretat şi o poezie pe care i-a dedicat-o tatălui său, "Orfan de război".

 

 

Comenteaza