Spectacol cu ceterași, horitori și jucăuși la Gherla

Spectacol cu ceterași, horitori și jucăuși la Gherla
| Foto: Facebook.com/cjcluj

La Gherla se va desfășura duminică, 26 septembrie 2021, Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc - „Jocu’ la șură” - Hai la joc, lume, la joc!.

Organizat de Primăria și Consiliul Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură Gherla, Ansamblul „Tradiții” din Gherla, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, evenimentul va debuta la ora 14.00, pe platoul Parcului Central din Piața Libertății.

Conform reprezentanților forului județean, manifestarea, care a devenit deja o tradiție, are ca scop cunoaşterea, promovarea şi perpetuarea jocului popular autentic la şură şi a horitului tradiţional. Totodată, se dorește evidenţierea şi prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a strămoșilor, create şi purtate în vatra satului.

Ediția din acest an este dedicată muzicanților și jucăușilor. Astfel, vor evolua: „Trio Transilvan – Bob Alexandru – Siminic” din Gherla, Grupul tradițional „Țibleșul” – jucăuși și ceterași din Groșii Țibleșului, jud. Maramureș, Muzicanții și jucăușii din Ceuași (Săsesc), jud. Mureș, Grupul de horitori și jucăuși „Tradiții Ormănene” – Orman, jud. Cluj, ceterașul Nucu de la Fizeș, jud. Cluj, alături de Izidor Rostaș- senior, Izidor Rostaș – junior și Călin Botiș, naistul Constantin Istici și Grupul folcloric „Colindița – Zestrea” din Gherla, Grupul tradițional „Jocul însuraților” – Reghin, jud. Mureș, Formația de jocuri tradiționale din Frata și ceterașii lui Lia Pop din Frata, jud. Cluj, „Lăutarii gherleni”, cu ceterașii: Duțu Balint, Tiberiu Câmpan, Filep Zoltán –Balázs, Fülöp Márton- Loránd, Juhos Zsolt. Alături de aceștia va hori invitatul special al evenimentului, Onișor Pop din Groșii Țibleșului, jud. Maramureș.

De asemenea, va fi prezentată o expoziţie etnografică, din colecția familiei Perșa din Gherla. Potrivit iniţiatorului și coordonatorului proiectului, Constantin Istici, la manifestare au acces gratuit toți iubitorii folclorului tradițional, dornici de a lua parte la jocul satului de altădată, cu respectarea normelor de protecție sanitară, impuse de lege.

Organizatorii îndeamnă participanții să îmbrace costumul tradițional și celor care demonstrează că au calități de horitori sau jucăuși li se oferă ocazia să se afirme în cadrul evenimentului. Un juriu de specialitate va evalua prestația celor prezenți și vor fi acordate premii şi diplome pentru „Cel mai bun jucăuş”, „Cea mai bună pereche de jucăuşi”, „Cele mai frumoase costume populare”, bărbătesc şi femeiesc, „Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, „Cel mai bun horitor/horitoare”, „Cel mai bun povestitor umoristic” etc

Comenteaza