Sorin Ovidiu Vîntu, 8 ani închisoare cu executare în dosarul FNI

Sorin Ovidiu Vîntu, 8 ani închisoare cu executare în dosarul FNI
Instanţa l-a condamnat definitiv pe Vîntu, în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii, la opt ani de închisoare cu executare şi a dispus confiscarea unei sume importante de bani.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv marți de judecătorii de la Curtea de Apel București la opt ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în dosarul prăbușirii FNI.

Curtea de Apel București a admis apelul declarat de Parchet și a mărit pedeapsa aplicată lui Vîntu de la șase ani și patru luni, cât primise la Tribunalul București în februarie 2015, la opt ani închisoare.

În schimb, instanța a dispus achitarea lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru infracțiunea de delapidare.

CAB a mai decis confiscarea specială de la Vîntu a sumelor de 13.740.363 lei (5.529.321 dolari) și 7.289.406 dolari, în echivalentul în lei la cursul BNR, fiind menținut sechestrul asigurător până la concurența acestor sume, relatează Agerpres.

Decizia este definitivă.

În prezent, Vîntu se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de șase ani și două luni, primită într-un alt dosar legat de falimentarea companiei Petromservice.Pe 24 septembrie 2012, Vîntu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și instigare la delapidare în dosarul prăbușirii Fondul Național de Investiții (FNI).

Acest dosar a avut ca fundament de plecare cercetările efectuate de organele judiciare în dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul Național de Investiții, Banca Agricolă (BA), Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) și Banca Română de Scont (BRS).

Procurorii susțin că, în urma analizei asupra actelor de urmărire penală efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești definitive, s-au stabilit punctele de convergență, care se situează pe următoarele paliere: activitățile ilicite au fost derulate prin intermediul societăților comerciale membre ale Grupului 'Gelsor' (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vîntu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), deținute și administrate, prin persoane interpuse, de Sorin Ovidiu Vîntu.

Parchetul mai arăta că analiza actelor acestor dosare a evidențiat că faptele au fost cercetate în dosare separate, ceea ce a condus "la ignorarea aspectelor temporale și de cauzalitate ale acestora, precum și a congruențelor evidente între modalitățile de acțiune și persoanele învinuite/inculpate".

Procurorii au mai arătat şi că Vîntu a acționat cu intenție directă calificată prin scop, sumele de bani delapidate fiind folosite în interesul său, intenția acestuia rezultând din derularea temporală a faptelor, dar și din acțiunile sale.

 

Comenteaza