Someşul, destinaţie de agrement şi loisir: maluri terasate, plaje, piste de biciclete şi puncte de închirire a ambarcațiunilor

Someşul, destinaţie de agrement şi loisir: maluri terasate, plaje, piste de biciclete şi puncte de închirire a ambarcațiunilor
| Foto: Somesul nostru

Someșul are posibilitatea de a deveni un adevărat loc iconic al Clujului, în viziunea arhitecţilor de la Planwerk, câştigătorii locului al doilea în cadrul concursului de soluţii ce prevede amenajarea râului din Floreşti şi până în Apahida. 

Premiul 2 - Proiectul cu nr. de concurs 58 (60.000 de lei). Autor principal: Planwerk Arhitectură şi Urbanism. Colaboratori specialități: Adrian Pop Birou de Arhitectură SRL-D.

"Cursul râului este văzut ca o axă care conectează nu doar peisajele urbane și naturale ce îl flanchează, ci, implicit, și comunitățile umane. Astfel, Someșul s-ar putea transforma dintr-un spațiu care acționează mai degrabă ca barieră naturală între zonele pe care le străbate, într-un spațiu ușor explorabil, care invită la socializare, relaxare și loisir.

Proiectul prevede racordarea celor două maluri prin noi poduri pietonale, crearea de alei și piste de biciclete (unificate), o mai bună accesare a zonelor de țărm prin construirea de maluri terasate și platforme în consolă, puncte de închirirea a ambarcațiunilor de agrement sau extinderea zonelor de plajă.

Ne interesează și dimensiunea ecologică a masterplanului prin soluțiile care se aduc pentru menținerea ‘sănătății râului’: îmbunătățirea calității apei prin separarea apei pluviale de apa uzată menajeră, identificarea surselor de poluare dar și protejarea ecosistemelor aflate pe cursul Someșului", se arată pe pagina de Facebook Someşul nostru, unde au fost publicate şi câteva planşe din proiect.

Poza noua 03.04.2018

Poza noua 03.04.2018

Poza noua 03.04.2018

Spaniolii fac masterplanul pentru Someş

Concursul de soluţii pentru amenajarea Someşului de-alungul celor 14 km pe care râul îi străbate în Cluj-Napoca a fost câştigat, în toamna lui 2017, de o renumită casă de arhitectură din Spania - Proiectul cu nr. de concurs 60 (premiul este reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 1,5 milioane de lei). Autor principal: Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramon Sierra (PRACTICA). Colaboratori arhitectură: Raul Brito, Sofia Valdivia, Gonzalo Cortes. 

Anul acesta, 2 milioane de lei merg către studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al obiectivului modernizarea malurilor Someșului, parte din premiul pe care l-au câștigat spaniolii.

Locurile II şi III au mers către echipe clujene, iar ZIUA de CLUJ a prezentat, luni, viziunea echipei coordonată de arhitectul Marius Cătălin Moga, unul dintre fondatorii festivalului Someș Delivery şi care propune conectarea Parcurilor Clujului cu malurile Someşului. Mai multe detalii AICI.

Malurile Someşului, scene pentru evenimente culturale

De-a lungul anului, malurile Someşului sunt gazdă pentru diverse evenimente culturale: proiecţii TIFF, concerte Jazz in the Park, activităţi din cadrul Zilelor Clujului, festivaluri pentru copii sau istorice. Trebuie punctat şi faptul că există un festival care a făcut pionierat în a testa ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului, Someş Delivery, eveniment ce în fiecare an abordează alt tronson de râu.

VEZI ŞI

Someş Delivery se mută în Parcul Armătura

Planuri pentru Someş în 2018. Activităţi coordonate de Consiliul Râului + 2 mil. lei pentru studiu de fezabilitate

 

 

Comenteaza