Clujul a devenit un oraş multietnic, au constatat în ultimii ani locuitorii săi. Pe stradă se aud nu doar româna sau maghiara, ci şi italiana, engleza, franceza, araba şi câte alte limbi exotice. Ca atâţia alţii, şi concetăţenii noştri străini simt nevoia să se întâlnească unii cu alţii.
O astfel de întâlnire “socială” a avut loc, vineri seara, în curtea Bisericii Evanghelice-Luterane din Cluj. Reuniunea aşa-numitei “Congregaţii engleze”, convocată de pastorii americani Terri şi Michael Church, a adunat la un cârnat nemţesc, un mic şi o bere, tot nemţească, atât străini, cât şi români, la o petrecere agreabilă.
“Congregaţia engleză are membri din toate colţurile lumii, nu neapărat nativi englezi, ci şi germani, camerunezi sau coreeni chiar, care se înţeleg între ei în engleză. Ceea ce îi leagă este că sunt luterani şi frecventează biserica noastră”, explică Michael Church. De altfel, în fiecare duminică, la 17.00, la Biserica Luterană are loc un serviciu religios în engleză, la care participă cam 30 de străini care locuiesc în Cluj.
“Avem şi alte activităţi, de la cercuri pentru femei la programe pentru copii sau chiar seri de fotbal, cu echipe mixte, de bărbaţi şi femei”, adaugă soţia lui Michael, Terri, şi ea pastor. Cei doi au venit la Cluj în septembrie 2009, la invitaţia episcopului evanghelic-luteran de Cluj, Dezso Adorjani, pentru a coagula congregaţia străină.
Cu prilejul întâlnirii de vineri seara a fost “lansată” şi berea germană “Veldensteiner”, pe care producătorii bavarezi doresc s-o desfacă şi pe piaţa clujeană. Participanţii au putut gusta atât bere “pils”, cât şi bere neagră sau “weissbier”.