Sindicat: Negocierile cu Poșta Română au eșuat. Când începe greva generală / CNPR: Majoritatea angjaților nu a participat la greva de avertisment

Sindicat: Negocierile cu Poșta Română au eșuat. Când începe greva generală / CNPR: Majoritatea angjaților nu a participat la greva de avertisment
| Foto: fspc.ro

Blocul Național Sindical (BNS) anunță că procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Compania Națională Poşta Română a fost compromis și că urmează grevă generală, iar CNPR afirmă că majoritatea salariaţilor din instituție nu a intrat în grevă de avertisment.

Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru declanşarea grevei generale la sfârşitul acestei luni, cel târziu la începutul lunii aprilie, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Sindicat: Negocierile colective au eșuat

„Suntem în această situaţie (greva de avertisment - n.r.) din cauza faptului că au eşuat negocierile colective. În decembrie anul trecut, organizaţia sindicală aparţinătoare BNS, reprezentativă la nivelul companiei, a notificat conducerea companiei pentru a intra în procesul de negociere, pentru că se termina contractul colectiv de muncă în vigoare. Am încercat să negociem cu bună-credinţă. Pe tot parcursul negocierilor care au avut loc în ianuarie, în februarie, au refuzat să ne pună la dispoziţie, în primul rând, mandatul pe care directorul general şi echipa executivă le aveau pentru negocierile colective. N-au dat niciodată curs unor solicitări prin care doream să clarificăm, spre exemplu, structura veniturilor salariale din Poştă. Din informaţiile de care dispunem, aproape 60% dintre salariaţii din Poştă, 12.000 - 13.000, sunt undeva la salariul minim şi un pic peste salariul minim, indiferent de calitatea, complexitatea, pregătirea profesională pe care o au aceşti oameni. Evident, ne-am blocat, cu toate că anticipam comportamentul directorului general, pentru că am mai trăit o astfel de experienţă în urmă cu doi ani, în octombrie - noiembrie, când a recurs la acelaşi tertip, adică a simulat negocieri colective, astfel încât să nu mai existe un asemenea instrument în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română. Atunci, doar intervenţia premierului de la vremea respectivă, care îi este şi şef pe linia politică, a făcut ca părţile să se aşeze din nou la masă şi să finalizeze contractul colectiv de muncă, valabil până la începutul acestui an", a afirmat Costin.

Liderul sindical a reclamat, totodată, şi negocierile pe care conducerea Poştei Române le-a purtat cu Sindicatul Naţional Poştă şi Curierat (SNPC).

„Procesul de negociere a fost compromis, iar în paralel cu mandat de la «nu-ştiu-cine», pentru că eu refuz să cred că membrii Consiliului de Administraţie ar fi dat directorului general un mandat în afara legii, şi-a permis să negocieze să încheie un acord cu o altă organizaţie sindicală «de casă» pe care şi-a creat-o şi pe care o susţine. Organizaţie care e condusă de un fost director general de la Poştă, care a fost director pe toată poşta din Bucureşti. S-a comunicat în scris că ce a semnat el (directorul general al Poştei - n. r,) în acel acord cu cealaltă organizaţie sindicală se aplică numai membrilor acelei organizaţii (...) A fost presiune şi continuă să se pună presiune pe salariaţi să se mute de la o organizaţie la alta, lucru interzis de lege. Până una-alta, libertatea de asociere este un drept fundamental al omului, garantat de Constituţia României în vigoare (...) Sunt multe lucruri în afara legii pe care le face acest domn şi nu ştiu dacă acţionariatul majoritar, Ministerul Digitalizării, îşi permite să lase lucrurile să ajungă în fază terminală, aceasta fiind greva generală la nivel naţional", a spus preşedintele BNS.

Când începe greva generală la Poșta Română

Potrivit sursei citate, declanşarea grevei generale ar putea avea loc cel târziu la începutul lunii aprilie.

„Există un mic detaliu şi anume acela că Poşta este acea companie naţională de interes strategic, până la urmă, care distribuie pensii, ajutoare sociale, indemnizaţii către şapte milioane de beneficiari (...) Eu am făcut tot ce a trebuit, să informez în timp util şi corect atât pe ministrul Digitalizării, cât şi pe prim-ministru, de fapt pe ambii lideri ai coaliţiei de guvernare despre această situaţie. Oamenii se pregătesc pentru greva generală la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii aprilie. Sunt discuţii să se strângă semnături. O să respectăm întru totul prevederile legale şi o să informăm suplimentar absolut orice element de noutate, atât reprezentanţii ministerului, acţionarul majoritar, cât şi pe cei ai Guvernului. Am informat deja ministrul Muncii despre această situaţie, pentru că Ministerul Muncii este unul dintre principalii beneficiari ai serviciilor Poştei Române. Noi am fi vrut să finalizăm negocierile colective, pentru că la salariile foarte mici pe care le au lucrătorii, cererea noastră de 400 lei net este una rezonabilă. Vedeţi că în alte domenii au loc creşteri de venituri salariale de 1.200 - 1.500 de lei. Venitul salarial al lucrătorilor din Poştă este mai mic decât al unui zilier în agricultură", a precizat Dumitru Costin.

Membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au întrerupt lucrul, miercuri dimineaţa, timp de două ore, în aproape toate oficiile poştale din ţară, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de către liderii sindicali.

Protestul a avut loc în intervalul orar 8.00 - 10.00, iar membrii SLPR şi alţi afiliaţi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) au pichetat sediul central al Companiei Naţionale „Poşta Română" (CNPR). De asemenea, în timpul grevei de avertisment, reprezentanţi ai lucrătorilor poştali au fost prezenţi în faţa sediilor centrale ale Poştei Române din 30 de judeţe.

Principalele revendicări ale BNS şi SLPR vizează o creştere salarială de 400 lei net pentru angajaţii Poştei Române şi o majorare a sporurilor de loialitate cu un procent între 5% şi 10%. 

Poșta Română: Majoritatea covârşitoare a salariaţilor nu a participat la greva de avertisment

Majoritatea covârşitoare a salariaţilor Companiei Naţionale „Poşta Română" (CNPR) nu a participat la greva de avertisment declanşată miercuri dimineaţa, iar din luna iunie a acestui an salariile vor creşte, în medie, cu 250 de lei, precizează operatorul naţional de servicii poştale, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul institutiei.

„Majoritatea covârşitoare a salariaţilor Companiei Naţionale «Poşta Română» nu a intrat în grevă de avertisment (...) Suntem convinşi că reformele profunde desfăşurate în ultimii ani au avut rezultate vizibile şi concrete, majoritatea covârşitoare a salariaţilor susţinând drumul vizibil ascendent al Poştei Române. Asigurăm toţi partenerii şi toţi clienţii noştri de faptul că toate obligaţiile contractuale ale Poştei Române vor fi îndeplinite întocmai. Asigurăm pe toţi beneficiarii de servicii poştale, inclusiv pensionarii şi beneficiarii serviciilor de justiţie din România, că activitatea nu va fi perturbată", menţionează CNPR.

În ceea ce priveşte greva de avertisment anunţată pentru miercuri, 20 martie, instituţia subliniază că informaţiile vehiculate în presă privind numărul de salariaţi aflaţi în grevă de avertisment „sunt departe de adevăr", precum şi faptul că a fost instituită o comisie cu rolul de a analiza situaţia din fiecare judeţ privind participarea la grevă.

Potrivit sursei citate, CNPR este o companie stabilă, iar prin procesul amplu de modernizare s-a reuşit reorganizarea administraţiei centrale (numărul salariaţilor a scăzut de la peste 800 la aproximativ 350) şi realizarea de achiziţii importante (servere, peste 5.000 de calculatoare şi laptopuri, 1.000 de scannere, 250 de autovehicule noi, 9.000 de dispozitive mobile, maşini de numărat şi sortat bani, echipamente de scanare, împlicuire, arhivare, 20 de scannere mobile de mare capacitate).

De asemenea, reprezentanţii Poştei Române au amintit modernizarea a peste 200 de subunităţi, prima bandă de sortare modernă din ultimii 30 de ani, creşterea volumelor de corespondenţă, informatizarea a 1.600 de subunităţi poştale, achiziţia unui sistem IT pentru întreaga companie (în derulare), benzi de sortare pentru sucursalele Timişoara, Braşov şi Iaşi (în derulare), echipamente de mare capacitate pentru sortat colete şi scrisori pentru sucursala Bucureşti (în derulare).

„Compania a avut o creştere solidă a cifrei de afaceri care s-a regăsit în stabilitatea financiară a Poştei prin plata salariilor la timp. Am asigurat creşteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri şi bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creştem veniturile salariaţilor. În prezent, Poşta funcţionează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toţi salariaţii beneficiază de toate drepturile. Începând cu luna iunie 2024, salariile vor creşte în medie cu 250 lei şi intenţionăm să continuăm procesul acesta de creşteri salariale într-un ritm rapid", se arată în comunicatul citat.

Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale.

În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care deţine 93,52% din pachetul de acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 6,48% din capitalul social al companiei.

Comenteaza