Sindicaliştii din Bochum îi sfătuiesc pe viitorii şomeri de la Nokia Jucu: "Este necesar să fiţi uniţi pentru a obţine un rezultat favorabil" VIDEO

Sindicaliştii din Bochum îi sfătuiesc pe viitorii şomeri de la Nokia Jucu:
Reprezentanţii sindicatului german IG Metall au confirmat pentru Realitatea TV Cluj că Nokia a plătit mai mult de 200 milioane de euro în salarii compensatorii şi recalificare profesională pentru angajaţii concediaţi la Bochum. Nemţii spun că angajaţii Nokia din Germania au fost asistaţi la negocieri inclusiv de juriştii guvernului. Vezi ce sfaturi le dau viitorilor şomeri de la Cluj.

Nokia a plătit în Germania un pachet financiar substanţial alcătuit din salarii compensatorii plus cursuri de recalificare si consiliere profesională.

"S-au platit mai mult de 200 milioane euro în salarii compensatorii şi recalificare profesională. Cei mai mulţi dintre cei concediaţi au beneficiat de cursuri de training cu bani nu doar de la Nokia dar şi de la ONG uri specializate în domeniul ocupării forţei de muncă", spune Wolfgang Nettleschrotth, de la IG Metal.

Angajaţii firmei Nokia din Bochum au primit sprijin şi de la Uniunea Europeană. "Cei mai mulţi au primit plăţi compensatorii timp de 12 luni. O parte din muncitorii concediaţi şi au găsit noi locuri de muncă în două-trei luni . O mie nu au gasit de lucru după un an şi au primit bani şi din fondul UE pentru ajustare la globalizare", a adăugat el.

În ceea ce priveşte procesul de negociere cu Nokia, reprezentantul sindicatului german spune că angajaţii au fost sprijiniţi inclusiv de autorităţi: "A fost dificil dar nu sindicatul a negociat în primul rând cu Nokia, ci direct delegaţii angajaţilor asistaţi de juriştii guvernului".

Sindicalistul german a avut şi un sfat pentru români în criza Nokia: "Este necesar să fiţi uniţi pentru a obţine un rezultat favorabil. Trebuie multă presiune în mass media pentru că Nokia este foarte sensibilă la ştirile negative despre companie".

Nokia a decis să închidă fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu la sfârşitul acestui an şi să ofere trei salarii compensatorii, pentru 2.000 dintre cei aproximativ 2.200 de salariaţi. Restul de angajaţi provin de la firme de leasing de personal, şi riscă să nu beneficieze de aceste salarii compensatorii.

Aceasta nu este prima fabrică desfiinţată de Nokia, dar este singura care este închisă în cadrul strategiei globale anunţate săptămâna trecută de companie. În 2007 Nokia a închis o altă fabrică, în localitatea germană Bochum, pentru a se muta la Jucu. Atunci, sute dintre angajaţi au ieşit în stradă şi au protestat la decizia companiei. Nokia a notificat ieri Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi, în 4 octombrie, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) asupra iminenţei disponibilizărilor colective de la fabrica din comuna clujeană Jucu.

Mihai HUREZEAN

Comenteaza