Sindicaliştii de la Ambulanţă pichetează miercuri sediile ministerelor Muncii şi Sănătăţii

Sindicaliştii de la Ambulanţă pichetează miercuri sediile ministerelor Muncii şi Sănătăţii
Sindicaliştii Federaţiei Naţionale “Ambulanţa” din România pichetează, miercuri, între orele 10.30-11.30, sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi, între 11.30-12.30, sediul Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii ambulanţierilor cer, printre altele, stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 01 ianuarie 2018, în urma aplicării regulamentului de sporuri, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017.

Totodată, ei solicită renunţarea la transferul taxelor sociale de la angajator la angajat.

"Este pentru prima dată când ieşim propriu-zis în stradă, pentru a avea o discuţie cu ministerele pe cele trei-patru puncte puse în discuţie. Punctul patru este cel cu transferul contribuţiilor. Problemele salariale privind aplicarea legii 153, un lucru pe care nu îl putem accepta, partea cu achiziţia de ambulanţe, blocajul ăsta care de doi ani de zile, nu se reuşeşte încheierea contractului cadru pentru a se demara procedura de achiziţie de ambulanţe, iar starea ambulanţelor pe care le avem este critică şi, binenţeles, lista de personal, cerem suplimentarea posturilor de pe ambulanţă", a declarat Gheorghe Chiş, Federaţia Naţională "Ambulanţa" din România.

Sindicaliştii cer, de asemenea, şi urgentarea încheierii contractului - cadru multi-anual de către ministerele responsabile şi alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe.

Protest la Ambulanţă în Cluj

Peste o sută de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj au protestat, în urmă cu două săptămâni, timp de o oră, în curtea unității, acțiune prin care cer suplimentarea personalului, mașini de intervenție noi și păstrarea nivelului salariilor, despre care spun că s-ar înjumătăți prin noua lege a salarizării.

''Dorim să tragem un semnal de alarmă Guvernului și dorim să deservim în continuare populația. Cerem personal angajat, în condițiile în care la SAJ Cluj deficitul de personal este de 55%, mașini de intervenție, în condițiile în care funcționăm cu mașini din 2000, uzura fiind foarte mare, și păstrarea drepturilor salariale în condiții periculoase'', declara liderul sindicatului din SAJ Cluj, Rareș Ghilea.

Protestatarii s-au adunat în curtea SAJ Cluj, unde au fost informați despre situația din sistem, și au pornit sirenele ambulanțelor. Rareș Ghilea a mai spus că angajații din Ambulanță ar putea declanșa și o grevă la nivel național în cazul în care revendicările nu vor fi soluționate.

VEZI şi Zece dintre ambulanţele de la Cluj au "înconjurat" pământul de 12 ori.

Multe dintre maşinile care salvează vieţi la la Cluj sunt extrem de uzate sau chiar au limita de exploatare depăşită. Unele au strâns la bord peste 500.000 de kilometri.

 

Comenteaza