Sindicaliştii au făcut pace cu ministerul - bani în plus în buzunarele poliţiştilor

Sindicaliştii au făcut pace cu ministerul - bani în plus în buzunarele poliţiştilor
Sindicaliştii din Poliţia clujeană sunt mulţumiţi de rezultatul negocierilor cu MAI şi au semnat Acordul colectiv privind raporturile de serviciu. Din această vară, poliţiştii vor beneficia şi de plata zilelor libere legale, când ei muncesc.

Acordul colectiv a fost semnat de liderii sindicatelor din Poliţia Română, în urmă cu două zile, la Bucureşti, la întâlnirea cu ministrul de Interne, Radu Stroe. Prin acord au fost reglementate aspecte precum îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă, programul zilnic de muncă al poliţiştilor, răspunderea pentru daune aduse autoturismului de serviciu, asistenţa juridică pentru fapte săvârşite de poliţişti, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi evaluarea performanţelor profesionale fără discriminări.

Singura problemă care mai trebuie rezolvată este plata corespunzătoare a zilelor de sâmbătă, duminică şi a sărbătorilor legale muncite de poliţişti. "Trebuie să vă informăm însă, că organizaţia noastră nu a mai acceptat niciun fel de compromis în ceea ce priveşte recompensarea poliţiştilor pentru orele efectuate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. Începând cu anul 2010, poliţiştilor li s-a suspendat dreptul de a mai beneficia de acordarea sporului de 100% pentru aceste ore lucrate în timpul repausului săptămânal, fiind înlocuit cu timp liber corespunzător. Ştim însă cu toţii că şefii noştri nemijlociţi au încălcat flagrant şi constant Legea 284/2010 deoarece nu au acordat niciun fel de timp liber corespunzător, altul decât cel legal, prevăzut de codul muncii, de două zile libere pe săptămână", arată liderii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.
În urma presiunilor făcute de sindicalişti, s-a ajuns la o înţelegere şi cu privire la plata orelor de muncă prestate în zilele declarate legal libere. Ministrul de interne Radu Stroe a propus ca sporurile pentru munca prestată sâmbăta, duminica şi sărbătorile legale să fie reglementate printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii salarizării bugetarilor. În urma protocolului semnat la întâlnirea din 22 mai, sindicaliştii şi reprezentanţii MAI au convenit ca, în termen de 60 de zile, să întreprindă demersuri pentru elaborarea şi promovarea unui proiect care să aibă ca obiect de reglementare plata unui spor de 100% din salariul funcţiei de bază pentru munca prestată în timpul zilelor libere.

"Noi, de când ne-am înfiinţat ca sindicat, am luptat ca sâmbetele şi duminicile lucrate să fie plătite. La întâlnirea cu ministrul Stroe, la care a participat şi SNAP, s-a încheiat un protocol ca în termen de 60 de zile să se elaboreze o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Ne bucurăm foarte mult că s-a semnat acordul şi că se va rezolva şi problema plăţilor pentru zilele declarate legal libere, în care poliţiştii merg la muncă. Am făcut un pas înainte prin acest acord şi cu protocolul pentru ordonanţa de guvern. Trebuie să ne cerem drepturile, suntem şi noi poliţişti ca toţi poliţiştii din Europa. Vom lupta în continuare pentru mărirea salariilor agenţilor de poliţie şi pentru schimbarea ordinului în baza căruia se fac patrule mixte. Noi, neavând poliţişti destui, formăm patrule cu un poliţist şi un jandarm sau un poliţist local. Aşa cred ei că nu se vede că sunt poliţişti puţini. Nu am văzut aşa ceva nicăieri în Europa. Dar asta afectează calitatea intervenţiei, mai ales când e vorba de constatarea unor infracţiuni", a declarat Constantin Mandache, liderul SNAP Cluj, pentru ZIUA de CLUJ.

Nicoleta Nap

Comenteaza