Sfârșit tragic la Cluj. Un parașutist s-a prăbușit de la 3.000 m

Sfârșit tragic la Cluj. Un parașutist s-a prăbușit de la 3.000 m
Un tânăr în vârstă de 27 de ani din Cluj-Napoca a murit, sâmbătă, în zona Aerodromului Luncani, după ce a căzut de la o înălţime de 3.000 m.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Daniel Graur, a declarat, pentru Mediafax, că poliţiştii au declanşat o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc accidentul.

”Un paraşutist în vârstă de 27 de ani din Cluj-Napoca a murit, sâmbătă, în zona Aerodromului Luncani, în urma unui salt cu paraşuta din avion. Poliţiştii efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc incidentul”, a spus Graur.

Parașutist cu 400 de salturi la activ

Surse judiciare au declarat că parașutistul amator ar fi căzut de la o înălţime de 3.000 m. ”A murit la impactul cu solul”, au spus sursele citate. Acesta era membru al clubului SkyDive Transilvania, practica parașutismul din 2010 și avea peste 400 de salturi la activ. 

"În timpul zborului de sâmbătă i s-a deschis parașuta de rezervă pe nepregătite în timp ce se afla în avion, l-a atras afară și el s-a agățat de aripa avionului. Cred că l-a depășit situația. Parașuta principală nu s-a deschis", a declarat Doru Baciu, instructor de parașutism care se afla în avion în timpul accidentului, conform Agerpres.

În avion erau inițial patru persoane: trei bărbați și o femeie, iar tânărul a sărit al treilea. Parașutistul a fost găsit între Drumul Național nr. 1 și Arieș, în apropierea satului Luncani. Vlad Lupaș era director comercial al lanțului de restaurante Salad Box, avea doi copii, iar soția sa este însărcinată. Poliția a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

13 accidente cu parașuta în România

Din 2001 încoace în România au avut loc 13 accidente care au implicat parașutiști civili sau militari, inclusiv la Cluj, conform Agerpres. În 2002, doi parașutiști militari angajați ai Unității Militare nr. 1.049 Someșeni, din Cluj-Napoca, aparținând Corpului 4 Armată Teritorial Mareșal Constantin Prezan, au suferit două grave accidente în timpul unui exercițiu.

În 2005, un militar a murit în apropiere de Aerodromul Câmpia Turzii, în timpul executării unor exerciții de antrenament organizat de Unitatea Militară 01049 Someșeni. Căpitanului Tiberiu Iancu, născut la Alba Iulia, nu i s-a deschis parașuta în timpul unui salt de la 2.000 m.

În iulie 2016, un parașutist militar de 47 de ani, din Turda, aflat la un concurs a fost rănit în timpul unei lansări pe Aerodromul Boboc (județul Buzău) și a suferit o fractură la piciorul drept.

Comenteaza