Servicii secrete ale Statelor Unite, suspectate că au accesat ilegal sistemul bancar mondial

Servicii secrete ale Statelor Unite, suspectate că au accesat ilegal sistemul bancar mondial
O serie de vulnerabilităţi în domeniul securităţii cibernetice, care ar putea valora milioane de dolari, au fost dezvăluite online, existând indicii că Agenţia pentru Securitate Naţională din Statele Unite (NSA) a atacat sistemul global de securitate bancară Swift pentru a monitoriza tranzacţii.

Grupul de hackeri Shadow Brokers a dezvăluit online o serie de instrumente pentru atacuri cibernetice care ar fi fost create de Agenţia americană pentru Siguranţă Naţională (NSA). Documentele anexate sugerează posibile vulnerabilităţi în sistemul global bancar - Swift - situaţie care indică probabilitatea ca serviciile Administraţiei SUA să fi monitorizat în secret tranzacţiile financiare, relatează BBC News online.

Pe pieţele informale, aceste softuri pentru atacuri cibernetice ar putea valora cel puţin două milioane de dolari, permiţându-le hackerilor să sustragă zeci de milioane de dolari din conturi bancare.

Potrivit publicaţiei International Business Times, documentele dezvăluite indică faptul că NSA ar fi accesat sisteme de mesagerie internă pentru a monitoriza tranzacţii financiare efectuate prin bănci din Orientul Mijlociu şi din America Latină. Practic, hackerii serviciilor americane probabil au avut acces ilegal la sistemul bancar global SWIFT (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare la nivel Global - Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

Dacă situaţia se va dovedi reală, aceasta va fi cea mai mare dezvăluire despre activităţile Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională după publicarea, în 2013, a dosarelor obţinute de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia. Prin Twitter, activistul pentru transparenţă Edward Snowden a catalogat instrumentele drept "mama tuturor abuzurilor", o referire comparativă la dispozitivul exploziv GBU-43, supranumit informal "mama tuturor bombelor" - utilizat zilele trecute de armata SUA în Afganistan.

Documentele dezvăluite sugerează accesarea ilegală a cel puţin unui departament major pentru coordonarea tranzacţiilor bancare - EastNets. "Un atac cibernetic asupra unui centru de reţea de acest fel înseamnă practic acces la toate datele clienţilor bancari", a explicat, pentru agenţia Reuters, Matt Suiche, fondatorul companiei de securitate cibernetică Comae Technologies, cu sediul în Emiratele Arabe Unite.

EastNets, cu sediul în Dubai (EAU), are clienţi în Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Iordania, Yemen şi Qatar. Însă compania specializată în coordonarea tranzacţiilor bancare susţine că nu a fost vizată de niciun atac cibernetic: "Relatările despre presupuse atacuri ale hackerilor asupra reţelelor Biroului EastNets sunt total false şi nefondate. Unitatea pentru securizarea reţelelor EastNets a efectuat verificări complete şi nu a depistat niciun atac cibernetic şi nicio vulnerabilitate".

Cris Thomas, expert în domeniul securităţii la compania Tenable, confirmă însă că Administraţia de la Washington are capacităţi pentru "monitorizarea, dacă nu chiar perturbarea, tranzacţiilor financiare care ar avea beneficiari grupuri teroriste".

Comenteaza