Seraliştii, suspectaţi de xerocopierea “Bacului” la română

Seraliştii, suspectaţi de xerocopierea “Bacului” la română
Cei mai mulţi eliminaţi de la bacalaureat provin de la o şcoală particulară unde “elevii” sunt seralişti şi au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani.

 Cei 42 de elevi eliminaţi de la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2010 după ce fie au copiat, fie şi-au pus numele pe nişte lucrări de limba română xerocopiate, la centrul de examen de la Grupul Şcolar Agricol “Alexandru Borza”, provin, în majoritate, de la trei şcoli particulare.

 

Cei mai mulţi eliminaţi, 22, sunt înscrişi la Grupul Şcolar “Didactica Nova”, unde, potrivit preşedintelui fundaţiei cu acelaşi nume care patronează activitatea didactică, majoritatea “elevilor” sunt trecuţi de 40-50 de ani.

 

“Practic, eu nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, pentru că bacalaureatul îl organizează statul. Eu doar le-am dus dosarele de înscriere la examen. Noi am organizat consultaţii cu ei, i-am pregătit, dar acum trebuie s-o spunem şi pe-aia dreaptă: există mentalitatea «Haide, că-ţi rezolv io!». Noi i-am atenţionat să nu se recurgă la astfel de procedee. Majoritatea celor şcolarizaţi de noi sunt oameni cu familie, cu copii, cărora le trebuie urgent diplomă pentru că acum se fac reduceri de personal. Nu sunt ei reprezentativi pentru învăţământul românesc”, a declarat Dorel Avram, preşedintele Fundaţiei Didactica Nova şi membru în Comisia Consultativă a învăţământului Particular din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Avram spune că aproximativ 20 de absolvenţi ai şcolii sale au reuşit să promoveze în 2010 examenul de bacalaureat, în condiţiile în care au fost înscrise 100 de persoane, din ani diferiţi.

 

în plus, comisia care cercetează cazul celor şapte lucrări fotocopiate în timpul examenului de limba română a eliminat din concurs 14 elevi de la “Alexandru Borza”, doi de la Grupul Şcolar “Spiru Haret” –şcoală particulară care funcţionează sub umbrela juridică a Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UCECOM) şi patru elevi de la Liceul economic “Horea, Cloşca şi Crişan”, o extensie a Fundaţiei Tineretul.


Aceasta din urmă funcţionează în baza unei “autorizaţii de încredere” emisă de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Reprezentanţii ISJ arată că scandalul xeroxurilor de la “Bac” ar putea să nu lase aceste şcoli fără autorizaţii de funcţionare. “Este prematur să facem astfel de judecăţi. Dacă se constată că sunt vinovaţi, aşteptăm concluziile cercetărilor. Vom vedea ce trebuie să facem şi ce ni se cere. Ancheta e în curs, se cercetează faptele”, a declarat Horia Corcheş, inspector de limba română.  

 

Reamintim că profesorii din comisia zonală de corectat la limba şi literatura română au descoperit săptămâna trecută mai multe lucrări identice în lotul G provenind de la Grupul Şcolar Agricol. “Am corectat o astfel de lucrare. Mi s-a părut hârtia foarte ciudată, nefiind identică cu celelalte, era mai lucioasă, literele erau foarte caligrafice. M-am mirat de hârtie, însă nu aveam de unde să ştim ce e cu ea. Ulterior ni s-a spus să scoatem din calupurile de corectat toate lucrările care proveneau de la acelaşi centru pentru că o colegă din sala 1 a găsit lucrări identice xeroxate, dar una după cealaltă”, a declarat, sub anonimat, un profesor corector. ISJ a înaintat o plângere şi către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Serviciul Teritorial Cluj, iar suspiciunile se îndreaptă către un fost inspector de limba română, arată surse din cadrul ISJ.

 

“Toleranţă zero faţă de fraudă”

 

în ciuda incidentului de la Cluj, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus ieri că promovabilitatea mică la bacalaureatul din acest an este o dovadă a faptului că nu s-a copiat. “Este un prim pas spre intrarea în normalitate în sistemul educaţional”, a precizat Funeriu, adăugând că “unele voci” consideră că mediile obţinute reprezintă rezultatul toleranţei zero faţă de actele de fraudă. 7

 

Seralişti la DNA şi în 2008

 

Nu este prima oară când bacalaureatul ajunge la DNA. în iulie 2008, mai mulţi elevi şi o profesoară de la Liceul “Gheorghe Pop de Băseşti” din Sighetu-Marmaţiei au fost anchetaţi la Cluj şi arestaţi de Curtea de Apel pentru fraudarea examenului de bacalaureat. Atunci, materialul de urmărire penală arăta că absolvenţii strânseseră peste 100.000 de lei de la toţi candidaţii înscrişi pentru a-i depune în conturile profesorilor din comisie. Iniţial, procurorii au pus sub acuzare 120 de elevi şi 50 de profesori consideraţi implicaţi.

 

Comenteaza