Sentinţă aşteptată în cel mai greu dosar al Clujului

Sentinţă aşteptată în cel mai greu dosar al Clujului
Fostul primar al municipiului, Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu şi omul de afaceri
Călin Stoia îşi află joi sentinţele în dosarul de corupţie, judecat la Curtea de Apel Mureş.

Procesul de corupţie al fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, s-a încheiat la Curtea de Apel Mureş în urmă cu aproape o lună, respectiv în 1 iulie, iar instanţa şi-a luat timp pentru a delibera.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au arătat în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei trei inculpaţi, precum şi femeia de afaceri Aspazia Droniuc (condamnată definitiv în urma disjungerii în vara anului trecut), că aceasta din urmă, administrator al firmelor Groupe Frarom Agent de Asigurare şi Frarom Import Export, a încheiat două contracte de asistenţă juridică fictive cu avocata Monica Apostu. În urma încheierii contractelor, cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu a încasat suma de 274.000 de lei, iar scopul actelor a fost de a da o aparenţă legală mitei primite de fostul primar de la femeia de afaceri. Potrivit procurorilor, mita ar fi fost dată în schimbul facilitării obţinerii unor contracte de asigurare a parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj-Napoca. Pe de altă parte, anchetatorii l-au acuzat şi pe omul de afaceri Călin Stoia, director la compania Brantner Vereş, că i-ar fi dat mită echivalentul în lei a 45.000 de euro lui Sorin Apostu, în schimbul unui contract de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca. Mita ar fi trecut, de asemenea, prin cabinetul de avocatură al soţiei fostului primar, sub acoperirea unor contracte fictive de asistenţă juridică.

Sorin Apostu, acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi primire de foloase necuvenite, a fost arestat în noiembrie 2011, la cererea procurorilor DNA, şi a stat după gratii 10 luni, ulterior fiind judecat în stare de libertate. În timp ce se afla în arest, în 15 februarie 2012, Apostu şi-a dat demisia din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. În aceeaşi celulă cu Apostu a stat, timp de cinci luni, şi omul de afaceri Călin Stoia, acuzat de dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Monica Apostu, cercetată şi judecată în stare de libertate, este acuzată de complicitate la luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la trafic de influenţă.

Avocaţii celor trei inculpaţi au cerut achitarea. Sentinţa Curţii de Apel Mureş va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Comenteaza