"Second hand"-uri amendate de OPC. Ce rişti dacă porţi haine "second" VIDEO

Mai multe magazine din Cluj care vând haine second-hand au fost amendate de Protecţia Consumatorilor. Inspectorii au descoperit că angajaţii magazinelor nu sortau lunar, aşa cum cere legea, hainele uzate. Medicii avertizează că, dacă purtăm haine la mâna a doua, ne putem alege cu alergii şi boli de piele.

Magazinele second hand din Cluj au fost controlate săptămâna trecută de comisarii de la Protecţia Consumatorilor.

"Au fost verificaţi 22 de operatori economici, la 19 dintre aceştia au fost semnalate abateri în principal", spune purtătorul de cuvânt al OPC, Ioana Katona. "Principala neconcordanţă a fost că operatorii economici au obligaţia de a-şi sorta cel puţin o dată pe lună produsele uzate expuse la comercializare în funcţie de gradul de uzură".

Printre neregulile găsite de comisarii OPC se numără şi modul de afişare a preţului de vânzare a hainelor. "În total, au fost oprite de la comercializare produse în valoare de aproximativ 40.000 de lei, iar amenzile aplicate au fost de 10.000 de lei", spne Katona.

Medicii atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun oamenii atunci când poartă haine second-hand.

"Riscurile sunt de a dezvolta o reacţie alergică", explică medicul de familie Richard Florescu. "Unele haine au fost duse în curăţătorie, uneori detergenţii cu care sunt curăţate aceste haine pot să dezvolte reacţii alergice. A fost chiar un caz descris în sensul acesta. Alte persoane pot să se aleagă cu micoze pentru că pantofii, încălţămintea pot să poarte în ele micoze".

Controalele comisarilor de la Protecţia Consumatorilor vor continua şi în perioada următoare.


Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Lorand Ersek

 

Comenteaza