Se modifică deja noile buletine electronice. Va scrie ”sex” și va dispărea ”gen”

Se modifică deja noile buletine electronice. Va scrie ”sex” și va dispărea ”gen”

Noua carte de identitate electronică va fi modificată, iar mențiunea ”gen” va fi înlocuită cu ”sex”, a spus directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu.

”La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare.  Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație.

Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni. Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național. 

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a spus Giulescu, la Digi24.ro. 

Comenteaza