Se întoarce foaia: cinci italieni prinşi la furat la Cluj

Se întoarce foaia: cinci italieni prinşi la furat la Cluj
Cinci italieni au fost prinşi de poliţiştii din Floreşti după ce au furat din hypermarketul Carrefour, aflat în complexul comercial Polus, un playstation şi alimente.

Este pentru prima oară când poliţiştii din Cluj se confruntă cu hoţi de magazine din Vest, până acum italienilor fiindu-le "rezervate" infracţiuni legate, în special, de lumea afacerilor. Cei cinci italieni, cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani, au fost prinşi de poliţişti, vineri, după ce angajaţii firmei de pază care veghează hypermarketul au constatat că aceştia încercau să iasă cu marfă furată. Asupra celor cinci tineri din Italia au fost găsite alimente, dar şi un playstation.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, produsele, în valoare de 168 lei, au fost recuperate. "Suspecţii sunt cercetaţi penal sub aspectul infracţiunii de furt calificat", a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Anca Purdea. Având în vedere valoarea mică a prejudiciului, cei cinci italieni ar putea scăpa basma curată, pe motiv că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. "Sunt cercetaţi în stare de libertate. Poliţia întocmeşte dosarul, ce se va întâmpla mai departe, decide instanţa", a spus subinspectorul Anca Purdea. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, tinerii italieni se aflau în excursie, în Eurpa de Est.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj a arătat pentru ZIUA de CLUJ că acesta este primul caz în care cetăţeni străini, din state vestice, membre ale Uniunii Europene, sunt suspecţi de furt din magazine. "Nu ştiu să fi fost înainte un astfel de caz la Cluj. De obicei, e vorba de infracţiuni mai grave când sunt implicaţi străini", a adăugat Purdea.

Într-adevăr, cazurile anchetate de autorităţile române în care sunt implicaţi cetăţeni italieni au legătură, de regulă, cu infracţiunile de evaziune fiscală, spălare de bani şi fals. Dacă nu sunt infracţiuni ale "gulerelor albe", sunt cazuri ce implică violenţă, precum tâlhăria sau crima.

Unul dintre cazurile care au ajuns de curând în instanţele clujene este cel al fraţilor Carruggio Vincenzo şi Alberto. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei doi, în toamna anului trecut, sub acuzaţiile de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Carruggio Vincenzo era administrator al firmei Viatrans Serv SRL, iar Alberto, administrator la SC Dueci SRL. În caz mai este inculpat şi Ricciardi Vittorio, asociat şi administrator la SC Amotrans International SRL şi SC Tecmer SRL. Potrivit rechizitoriului DNA, Carruggio Vincenzo, în calitate de administrator la Viatrans Serv SRL a înregistrat în evidenţele contabile ale firmei, în perioada mai 2003-decembrie 2005, pe baza unor documente false, cheltuieli nereale, sub pretextul efectuării unor operaţiuni comerciale inexistente în realitate, cum ar fi închirierea de utilaje şi mijloace de transport din partea firmelor reprezentate de Carruggio Alberto şi Ricciardi Vittorio. Prin aceste operaţiuni, statul român a fost fraudat cu 1,6 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA. "În aceeaşi perioadă, inculpaţii Carruggio Vincenzo, Carruggio Alberto şi Ricciardi Vittorio şi-au însuşit, pe nedrept, din conturile firmelor pe care le reprezentau suma totală de 3.800.838 euro pe care au transferat-o în conturile din Italia ale SC Dueci SRL pe baza unor operaţiuni comerciale fictive, cunoscând că aceşti bani provin din infracţiuni de evaziune fiscală", se arată într-un comunicat emis de DNA. Procurorii nu au identificat bunuri mobile sau imobile care să poată fi indisponibilizate sau valorificate în vederea recuperării acestei pagube. Cazul se judecă la Tribunalul Cluj, iar procesul a fost amânat de la un termen la altul.

Un alt caz cunoscut, în care este implicat un italian, este jaful de la Pasul Gutâi. Italianul Massimo Loddo, unul din presupuşii autori ai celebrului jaf, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de Tribunalul Maramureş şi cere o pedeapsă mai uşoară la Curtea de Apel Cluj. Massimo Loddo este singurul inculpat în caz, după ce băimăreanul Ioan Ursuţ, acuzat de aceeaşi faptă, s-a sinucis în Penitenciarul Gherla, în luna ianuarie a acestui an. Ursuţ a fost găsit de colegii de celulă, între care se afla şi italianul Loddo, spânzurat de tocul uşii de la grupul sanitar.

De la Cosa Nostra, la găinării

Autorităţile române, împreună cu cele italiene luptă împotriva ramificaţiilor pe care le au afacerile clanurilor mafiote în ţara noastră. În toamna anului 2011, Tribunalul Bucureşti a pus sechestru pe o parte din bunurile Cosa Nostra, deţinute în firmele din România, la cererea autorităţilor italiene. Solicitarea a fost făcută în dosarul unuia dintre capii temutei grupări, Massimo Ciancimino, care ar fi coordonat din Italia spălările de bani derulate de Mafie în România. Însă nu toate infracţiunile italienilor pe teritoriul României au legătură cu temuta Mafie, cazul celor cinci tineri care au furat alimente din Carrefour fiind grăitor. Furtul din magazine era, până acum, "apanajul" românilor plecaţi în Italia, fenomen ultra-mediatizat în presa din "Cizmă", însă, după cazul depistat de poliţiştii clujeni la sfârşitul acestei săptămâni, s-a creat precedentul şi pentru cetăţenii italieni care ajung pe meleagurile noastre.

 

 

Comenteaza