Se așteaptă constructor pentru Someș Expres, cerut de șoferi de zeci de ani. Se va lega cu M49, la graniţa cu Ungaria

Se așteaptă constructor pentru Someș Expres, cerut de șoferi de zeci de ani. Se va lega cu M49, la graniţa cu Ungaria

14 martie 2024 este data limită de depunere a ofertelor pentru construcţia drumului expres Satu Mare - Oar, cunoscut ca drumul „Someş Expres”.

CNAIR a transmis spre publicare Anunţul de participare aferent contractului de achiziţie publică „Execuţie Lucrări Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Graniţa Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” – FIDIC Roşu”. Anunţul de participare va fi vizibil ulterior publicării acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Valoarea estimată a procedurii de achiziţie publică este de 738.220.928,60 lei fără TVA, iar sursa de finanţare este asigurată din fonduri europene nerambursabile prin Programul Transport. Data limită pentru primirea ofertelor a fost stabilită în 14 martie 2024.

Drumul Expres Oar – Satu Mare, denumit „Someş Expres”, are o lungime de aproximativ 10,83 km cu două benzi pe sens cu viteza de proiectare de 120 de km/h, două noduri, două parcări (câte una pe fiecare parte), un CIC, un sistem ITS. Drumul expres se va racorda la drumul expres M49 la graniţa cu Ungaria.

Începutul drumului expres se găseşte pe şoseaua de centură a municipiului Satu Mare, o zonă de luncă, la nord de DN19, între podul peste Someş şi nodul cu DN19. Potrivit CNAIR, în această zonă se va amenaja un nod de tip B, tip „trompeta”, care se va înscrie între bretelele nodului existent ce asigură schimbul de trafic între Varianta Ocolitoare Satu Mare - DN19 şi podul Variantei Ocolitoare peste râul Someş.

Durata de execuţie a lucrărilor va fi de 24 de luni.

Perioada de garanţie a lucrărilor poate varia între 60 şi 120 de luni, în funcţie de factorul de evaluare.

„Construcţia acestui tronson de drum expres va genera dezvoltarea zonei pe care se desfăşoară traseul, crearea de noi locuri de muncă, iar datorită atragerii traficului de tranzit din zonele locale locuite drumul expres va avea un impact pozitiv din punct de vedere al reducerii poluării”, potrivit CNAIR.

loading...
Comenteaza