Se anunță proteste la penitenciarul din Gherla! Condițiile de muncă și orele suplimentare, printre revendicările sindicaliștilor

Se anunță proteste la penitenciarul din Gherla! Condițiile de muncă și orele suplimentare, printre revendicările sindicaliștilor

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, care reprezintă 85% din totalul personalului, au decis calendarul comun de proteste, care constă în mitinguri la sediile Ministerului Justiției și ale penitenciarelor. 

Protestul de la Gherla va avea loc joi, 25 februarie, începând cu ora 11, în fața instituției.

„Protestam pentru că Poliția Penitenciară este:

1. Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasa prevăzut de lege.
2. Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute in norme si in standarde.
3. Prima instituție din Romania care in 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante fata de standardele in vigoare, in eventualitatea unui buget subdimensionat.
4. Prima instituție din Romania la numărul de ore suplimentare de munca prestate (peste un milion anual);.
5. Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget?
6. Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc).
Revendicări
1. Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020.
2. Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasa pentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
3. Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.
4. Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.
5. Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.
6. Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
7. Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.
8. Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar), se arată într-un comunicat al Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla.

Orgnizatorii precizează că pe întreaga durata a protestelor, mitingurile anunțate pot fi completate si cu alte acțiuni: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activității.

Potrivit gherlainfo.ro, acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, in timp util.

„Este momentul acțiunii!”, spune președintele SLP Gherla, Ovidiu Adrian Bota. „Vor participa membrii ambelor organizații sindicale de la nivelul unității, pentru că este necesară crearea unui front comun față de planurile actualului Guvern. Orice înțelegere între liderii sindicali este însă, goală de conținut și fără valoare, dacă voi nu veți răspunde chemării de a ieși în stradă. Știm bine că asta este o veșnică problemă. Liderii luptă constant, însă forța reală sunteți voi. Unica resursă a sindicatelor o reprezintă membrii lor și modul în care înțeleg ei să se comporte atunci când este necesar. Nu putem ordona nimănui să iasă în stradă, vă putem doar cere să IEȘIM în stradă. Și de această dată trebuie să acționăm, iar participarea la protest este o prioritate.  Așadar solicit tuturor membrilor S.L.P. Gherla care nu sunt de serviciu să demonstreze calitatea lor și să participe la miting”.

Proteste similare vor avea loc și în penitenciarele din Aiud  și Miercurea Ciuc.

Comenteaza