Update Scandalul de la aeroport s-a lăsat deja cu dosar penal. Vocile care cer demisia directorului / Cum se apără David Ciceo

Scandalul de la aeroport s-a lăsat deja cu dosar penal. Vocile care cer demisia directorului / Cum se apără David Ciceo
| Foto: Facebook/Gabriel Mihai Oniga

Consiliul Judeţean Cluj şi PRO România îi solicită directorului Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, demisia după problemele de astăzi, când viaţa a mii de oameni, pasageri şi angajaţi ai aeroportului, a fost pusă în pericol. Primarul Boc anunţă că vor cădea capete, iar autorităţile au deschis un dosar penal.

UPDATE 22:17 Sindicatul Europol, format din angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a postat pe o reţea de socializare imagini din zona de aşteptare a Aeroportului Cluj, în care se observă că distanţarea socială nu a fost respectată de pasageri.

"După imaginile scandaloase apărute azi în presă, la Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj au fost luate "măsuri drastice". După ce oameni au stat în izolare până acum și au menținut distanțarea socială, ei bine aceștia au avut parte de o surpriza din partea autorităților aeroportuare și au fost "invitați" la socializare în sala de plecari a aerogării. E strigător la cer sa privim la neputința și incapacitatea celor care trebuie sa gestioneze aceasta situație de criză și nu trebuie sa ne fie de mirare dacă toți vom ajunge sa fim infectați cu virusul ucigaș", au scris cei de la Sindicatul Europol.

-----------

Scandal uriaş la Cluj, după ce mii de muncitori români s-au înghesuit la cursele charter spre Germania, iar jandarmii au fost nevoiţi să intervină pentru a-i determina pe muncitorii sezonieri care pleacă în Germania să respecte distanța de siguranță înainte de a intra în terminalul de plecări.

S-a lăsat cu dosar penal

Prefectura Cluj a anunţat că, în urma imaginilor și informațiilor apărute în spațiul public privind situația de pe Aeroportul Internațional Cluj, Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) Cluj a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 352 Cod Penal (zădărnicirea combaterii bolilor - n.red.), sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca.

"În cursul zilei de astăzi, polițiștii din cadrul SRPT Cluj, în temeiul art. 292 Cod de Procedura Penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situația persoanelor aflate in cursul acestei dimineți pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Cauza se afla sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca", au transmis reprezentanţii Prefecturii Cluj.

David Ciceo dă vina pe Consiliul Judeţean şi pe firma care administrează parcarea

Directorul aeroportului, David Ciceo, a dat vina pe Consiliul Judeţean (CJ) Cluj pentru situaţie. ”Avem 12 chartere spre Germania azi și în zilele următoare, este vorba despre muncitori care pleacă la muncă, aproximativ 1.800 de persoane vor decola astăzi. În privința evitării aglomerației în interiorul terminalului s-au luat măsuri în ceea ce privește distanța minimă de 1,5 metri între pasageri la check-in, iar companiile de handling sunt instruite. Au sosit simultan mai multe autocarele așa că am solicitat CJ care administrează parcarea printr-o firmă privată să ia măsurile care se impun și în parcare”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ David Ciceo.

”Sunt zboruri către trei destinații din Germania: Berlin, Baden-Baden și Dusseldorf. Iar ieri am avut un zbor spre Olanda la Eindhoven cu 130 de persoane. Vom avea și în următorele zile zboruri pentru muncitori spre Germania”, a adăugat directorul aeroportului.

CJ Cluj, propunere radicală: Schimbarea directorului cu un cadru militar 

CJ Cluj i-a solicitat directorului David Ciceo să îşi dea demisia şi a propus înlocuirea acestuia cu un cadrul militar care să gestioneze situaţia de la aeroport pe perioada situaţiei de urgenţă:

„Conducerea Aeroportului Cluj a ignorat orice fel de norme care să impun acum prin ordonanţele militare. Luni, 7 aprilie, firma care administrează parcarea a făcut solicitare în scris către conducerea aeroportului şi a cerut să i se comunice planul de zbor pe următoarea perioadă astfel încât să acţioneze conform necesităţilor, inclusiv în privinţa igienizării. Conducerea aeroportului nu a răspuns nimic acelei solicitări”, a spus Valentin Jucan, purtatorul de cuvant al CJ Cluj, citat de Ziarul Financiar.
 
Jucan a anunţat că forul judeţean va înaintat o solicitare de schimbare a directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo. „Când conducerea aeroportului nu informează firma care administrează parcarea că urmează să aibă peste 2.000 de oameni într-o singură zi, când conducerea aeroportului nu informează comitetul judeţean de situaţii de urgenţă, nu informează direcţia de sănătate publică. Este de vină conducerea aeroportului, iar Consiliul Judeţean va solicita schimbarea directorului aeroportului de urgenţă cu un cadru militar”, a declarat Valentin Jucan.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că este de părere că sănătatea pasagerilor şi a angajaţilor aeroportului a fost pusă în primejdie şi a reiterat propunerea ca un reprezentant al Armatei să preia temporar conducerea aeroportului, până la ridicarea stării de urgenţă. "Ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de grav. E vorba de sănătatea celor 1800 de oameni şi a altor câteva sute care lucrează pe aeroport. Au fost încălcate ordonanţele militare, iar ancheta ne va spune cine este vinovat. În aceste condiţii, conducerea aeroportului ar putea fi preluată de un cadru militar, care să asigure operarea în condiţii de siguranţă până la trecerea situaţiei de urgenţă în care ne aflăm", a spus Alin Tişe.

Emil Boc anunţă demisii: "Am pretenția să fiu informat"

Situaţia de la Aeroport l-a enervat la culme şi pe Emil Boc, chiar dacă instituţia nu se află în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, ci a Consiliului Judeţean.

”Ce s-a întâmplat e inacceptabil. Am avut o discuție foarte dură cu mai mulți reprezentanți ai autorităților statului și am spus un singur lucru: dacă noi, cei aleși, avem responsabilitate în fața cetățenilor și dăm socoteală pentru tot ce se întâmplă în acest oraș, avem și pretenția să fim informați. Nu vom mai accepta, sub nicio formă, ca asemenea lucruri să se mai întâmple și să fim puși în fața faptului împlinit. Chiar dacă direct n-am niciun fel de competență, totuși, sunt ales de clujeni și am obligația să fac ceea ce trebuie ca orașul să fie în siguranță, oamenii care vin în Cluj să fie în siguranță, dar pentru asta am și pretenția să fiu informat. Vă asigur că acest lucru nu se va mai întâmpla, ori va fi demis de la talpa țării până la cel din vârful piramidei dacă acest lucru se va mai întâmpla”, a declarat primarul Emil Boc la Digi24.

PRO România cere demisia lui David Ciceo

PRO România Cluj a comentat, într-un comunicat trimis presei, situaţia de la aeroport şi i-a cerut demisia directorului David Ciceo:

"În cursul zilei de astăzi, Aeroportul Internațional ˝Avram Iancu˝ Cluj operează mai multe zboruri spre Germania, cu persoane care pleacă la muncă. Peste 1500 de oameni sunt ținuți la un loc, grupați, în incinta aeroportului și în afara clădirii, fără a se respecta măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19, ceea ce denotă o lipsă totală de responsabilitate față de sănătatea publică și o lipsă crasă de organizare.

PRO România Cluj își exprimă speranța că situația de acum de pe aeroport nu va degenera, și că spațiul nu se va transforma într-un focar de infecție. Modul în care dl. Ciceo a gestionat această situație este complet lipsit de responsabilitate; este suficient să fie un singur caz de infecție, că e contaminat tot aeroportul. Poate să fie de la o persoană asimptomatică. Domnul Ciceo nu își va asuma răspunderea dacă acești oameni se vor îmbolnăvi sau mizează pe faptul că oricum majoritatea sunt în trecere și nu își va mai da nimeni seama de unde a plecat infectarea.

Nu sunt în pericol doar cei care se află în tranzit, ci și personalul aeroportului, care în acest moment este depășit de situație din cauza fluxului mare de pasageri într-un interval de timp foarte mic. La sfârșitul turei, acești oameni se vor întoarce la familiile lor fără să știe dacă sunt sau nu purtători ai coronavirusului. În aeroport sunt multe suprafețe metalice, pe care virusul are o durată mai mare de viață decât pe alte suprafețe.

În acest context, PRO România Cluj solicită demisia domnului David Ciceo din funcția de director general. Iar d-lui Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, îi recomandăm cu bună-credință să se informeze mai îndeaproape înainte să emită puncte de vedere față de anumite situații.

Aeroporturile sunt responsabile de pasageri din momentul în care aceștia pătrund în spațiul lor și până în momentul în care ajung la ușa avionului, astfel încât situația actuală se datorează exclusiv aeroportului și nu operatorului zborurilor, așa cum sugerează în mod eronat dl. Prefect Abrudan.

În același timp, îi recomandăm și d-lui Federiga, președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului, ca atunci când vine cu declarații publice, să aibă și substanță în spate. A învinovăți administratorul parcării pentru situația deplorabilă din Aeroport înseamnă doar să găsești un țap ispășitor, cu maximă superficialitate și lipsă de asumare a răspunderii pentru un management eronat", au transmis reprezentanţii PRO România Cluj.

Horia Nasra, PSD: "Aştept demisii"

Şi deputatul PSD Horia Nasra a criticat situația creată la aeroportul clujean. ”Astăzi, 9 aprilie, presa pune în circulație imagini ireale din Aeroportul Cluj-Napoca: o mulțime de pasageri îmbulzindu-se la intrarea în aeroport, fără respectarea regulilor de distanțare. Solicit public clarificarea urgentă a acestei situații! Este reală această imagine? Aceasta este starea de fapt? Dacă da, ce instituție publică își asumă responsabilitatea pentru ea? Aștept un răspuns ferm, asumări de responsabilitate și de ce nu demisii”, a transmis deputatul printr-un comunicat de presă.

Gabriel Oniga, PRO România: "Acolo nu exista niciun fel de management"

Gabriel Oniga, fost consilier local la Cluj-Napoca, membru PRO România, dar şi pilot, spune că, pentru o “organizare” similară, directorul aeroportului Otopeni a fost demis în urmă cu două săptămâni. "Nu îmi imaginez că se va întâmpla nimic, stați liniștiti. Dar, totuși, ce nenorocire trebuie să se abată asupra aeroportului ca să înțelegem că acolo nu exista niciun fel de management, doar un “dictator” depășit de vremuri?", a scris Oniga pe o reţea de socializare.

 Cine conduce Aeroportul Cluj 

Aeroportul Cluj este condus la această oră de un consiliul de administraţie format din patru persoane. Asupra preşedintelui CA planează semne mari de întrebare privind capacitatea de a conduce al doilea aeroport al României ca importanţă şi număr de pasageri.

Preşedintele CA-ului este Viorel Federiga, din Dej, ofiţer de marină şi inginer construcţii nave, potrivit propriului CV. Federiga lucrează în continuare în domeniul naval, la Căpitănia Portului Dej, dar este şi preşedintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi "Mistrețul" Dej.

Ceilalţi trei membri ai Consiliului de Administraţie sunt Konnert Agnes (UDMR), Irimie Popa (profesor) şi Ioan Pop (din partea Finanţelor Publice Cluj) .

Comenteaza