Scandalul “apartamentul din cămin”, tranşat la Tribunal: USAMV a pierdut procesul
- Scris de Cristina Pirvu
- 15 Oct 2012, 23:37
- Eveniment
- Ascultă știrea

Universitatea clujeană l-a dat în judecată pe profesorul Ioan Oroian, care şi-a amenajat un apartament cu patru camere în căminul XV şi un altul cu două camere pentru fiul său, în anul 2011. Astfel, în aprilie 2011, Tribunalul Cluj a respins acţiunea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Totodată, la recurs, Curtea de Apel Cluj a dat un verdict favorabil profesorului Ioan Oroian.
ZIUA de CLUJ a relatat, în urmă cu două săptămâni, că, în urma unui control la căminul XV al USAMV, prodecanul Adrian Zaharia, de la Facultatea de Horticultură a descoperit mai multe nereguli. Acesta a susţinut că administratorul căminului Florin Dumitrache, profesorul Ioan Oroian, liderul sindicatului USAMV, dar şi Bogdan Moldovan, şeful Federaţiei Asociaţiilor Studenţeşti (FAS)-USAMV au dezafectat mai multe camere din căminul XV al universităţii pe care le-au transformat în apartamente, spaţii de depozitare, birouri administrative sau camere de consiliu. „În acel cămin, profesorul Ioan Oroian, care a fost şi administrator, a zidit uşile a patru camere de pe două etaje şi şi-a făcut apartament cu scară interioară, iar universitatea este în proces cu el. Tot Ioan Oroian a făcut din două camere de cămin un apartament în care locuieşte fiul său de 16 ani", a declarat Adrian Zaharia, în ediţia din patru octombrie a ZIUA de CLUJ.
USAMV Cluj l-a dat în judecată în ianuarie 2011 pe profesorul Ioan Oroian pentru a anula actul administrativ prin care a primit ca locuinţă de serviciu spaţiul din căminul XV în perioada în care era administrator al unităţii de cazare. Conform sentinţei civile din 11 aprilie 2011 dată de Tribunalul Cluj, USAMV a pierdut procesul cu Oroian, căruia universitatea i-a închiriat un spaţiu locativ de 78,24 mp. „Instanţa remarcă faptul că la data promovării acţiunii deduse judecăţii contractul individual de muncă încheiat între părţi era în fiinţă şi continuă să îşi producă efectele. De asemenea, instanţa nu validează susţinerile reclamantei potrivit cărora actulmente pârâtul Oroian Ioan Gheorghe nu mai deţine funcţia de administrator al căminului studenţesc, în condiţiile în care din materialul probator administrat în cauză rezultă că singura modificare a obiectului contractului de muncă a operat, în baza acordului părţilor, la data de 01.07.2004, când s-a convenit ca pârâtul să cumuleze funcţia de cadru didactic cu acea de administrator. Deşi îi revenea sarcina probei celor afirmate, reclamanta nu a dovedit încetarea raporturilor de muncă încheiate cu pârâtul pentru funcţia de administrator", se arată în sentinţa Tribunalului Cluj din aprilie 2011. De asemenea, Curtea de Apel Cluj a dat o decizie irevocabilă prin care a respins „ca nefondat" recursul USAMV.
„Am un contract şi locuiesc în condiţii legale. Universitatea mi-a deschis o acţiune în instanţă şi am câştigat procesul, eu m-am apărat. Spaţiul este în afara locurilor de cazare ale studenţilor, în foste spaţii de depozitare. Eu am amenajat totul pe banii mei şi plătesc o chirie calculată legal, care în lunile de iarnă ajunge la 370-380 de lei", a declarat Ioan Oroian, pentru ZIUA de CLUJ.
Conform surselor ZIUA de CLUJ din cadrul USAMV, instituţia de învăţământ a încheiat cu Ioan Oroian un „accesoriu la contractul de muncă", un contract de locaţiune încheiat în anul 2002 pentru locuinţă de serviciu al cărui obiect l-a constituit spaţiul din căminul XV. „De comun acord, părţile contractante la data semnării prezentului contract stabilesc o chirie lunară de 2.000 de lei/mp, respectiv o sumă totală de 156.480 de lei pentru întreaga suprafaţă închiriată, plătibilă lunar până la data de 30 a lunii", adică universitarul plătea chirie echivalentului a 15 lei pe lună. Documentul aflat în posesia ZIUA de CLUJ mai arată că „durata contractului este determinată de durata contractului individual de muncă al angajatului, respectiv al beneficiarului prezentului contract, cu precizarea că în caz de deces sau alte evenimente majore, beneficiarul locuinţei profită în continuare familia acestuia, dacă au locuit cu acesta, modificarea beneficiarilor putând fi făcută doar prin hotărâre judecătorească". Totodată, documentul mai prevede că contractul de locaţiune va înceta o dată cu contractul de muncă „cu precizarea că el va putea fi comutat prin acordul părţilor în unul de chirie obişnuită, în caz de deces al titularului său, acesta putând fi preluat de soţie sau de descendenţii acestora".
Deţine trei case
Ioan Oroian a completat în, 20.04.2012, o declaraţie de avere pe site-ul USAMV Cluj conform căreia a obţinut, în anul 2011, 182.215 lei venituri din salarii. Universitarul are un credit bancar accesat în anul 2010 cu scadenţa în 2038 în valoare de 49.000 de euro. Ioan Oroian a moştenit, în anul 2006, o casă de locuit de 272 mp în Câmpia Turzii şi deţine în Râşca o casă de vacanţă de 90 de metri pătraţi construită în 2011. De asemenea, Oroian deţine un apartament de 200 metri pătraţi în Cluj-Napoca care se află în construcţie din anul 2011. Profesorul conduce un autoturism marca Rover fabricat în anul 1995.