Scandal uriaş după proteste: Sute de oameni acuză probleme de sănătate, însă jandarmii refuză să spună ce gaze au folosit

Scandal uriaş după proteste: Sute de oameni acuză probleme de sănătate, însă jandarmii refuză să spună ce gaze au folosit
| Foto: stirileprotv.ro

La patru zile după ce au fost atacați cu gaze, protestatarii din Piața Victoriei se plâng acuză dureri de cap, stări de vomă și amețeli. Jandarmeria refuză să spună ce gaze s-au folosit.

După incidentele care au avut loc, în urmă cu patru zile, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, când Jandarmeria i-a atacat pe protestatari cu gaze, numeroase persoane au ajuns la spital acuzând dureri de cap, ameţeli şi greţuri.

Reţelele de socializare vuiesc de mesaje după ce Jandarmeria a refuzat să dezvăluie tipul de substanţă folosită, iar medicii nu ştiu cum să intervină.

Elena Copaciu, medic primar anestezie şi terapie intensivă a declarat la Realitatea TV că sunt posibile efecte pe termen mediu și lung după expunerea la gaze. 

"Este genul de atitudine (lipsa de transparenţă a Jandarmeriei în legătură cu tipul substanţelor foloiste - N.R.) îmi aminteşte de felul în care autorităţile ruse au rezolvat luarea de ostatici de la teatrul Dobrovka, din 2002, când au folosit un gaz opioid fără să anunţe medicii să vină cu antidot. (...) Sigur, nu cred că este cazul în situaţia de faţă, dar nu este normal să nu ştim încă ce substanţe au fost folosite. Par să fie substanţe paralizante şi pentru că atâţia oameni au fost expuşi efectului lor, e obligatoriu să ştim ce s-a folosit. Sunt leziuni grave fata de petardele aruncate în participanţi."

Specialiștii spun că expunerea prelungită poate duce la pierderea sarcinii, pneumonie sau cancer. Chiar dacă Jandarmeria n-a făcut nicio precizare, luând în calcul efectele resimţite de oameni, specialiştii cred că este vorba despre gaze clasificate ca arme chimice şi interzise, conform convenției de la Geneva.

Oamenii afectaţi de gazele folosite de jandarmi se plâng pe Facebook:

Corina Bacanu scrie pe Facebook că Jandarmeria Română refuză să comunice medicilor de la ATI numele celui de-al doilea gaz folosit. "Oameni buni, dacă prezentați simptome ciudate care persistă, mergeți imediat la Urgență. Azi". 

Discuţia se încinge imediat pe reţeaua de socializare:

Iulia Borsan Migrene severe constante mai are cineva? Dupa ziua de vineri, evident.

Vasile Pop Asta sună a neurotoxine...  Nu cred că au dat cu din astea, nici nu cred că au așa ceva.

Iulia Borsan Daca ei nu spun.... Am sunat la urgente la RM si medicul de acolo dupa ce a citit putin pe subiect m-a indrumat spre IML, in ideea ca ei ar sti ce medic sa ma vada.

Ioana Mustata von Urdea Da, e a treia zi. Sâmbătă am varsat toata ziua.

Alexandra Stefan Colesiu Nope nope nope. Analize, chestii.

Iulia Borsan Cred ca e cazul sa facem analize. Poate reuseste cineva cu pregatire sa puna cap la cap efectele raportate.

 

"Corupţia Ucide" a publicat o postare în care sunt indicate simptomele inițiale ale intoxicării.

"Primim tot mai multe informații că gazele folosite vineri au efecte secundare. Există suspiciunea că au fost folosite gaze de luptă neuro-toxice cu efect paralizant. Vă rugăm dacă aveți următoarele simptome, să mergeți la cel mai apropiat spital!

Simptomele iniţiale:

- stări de greață
- vomă 
- letargie
- dureri de cap
- afecțiuni cu plămânii
- dureri de stomac
- frisoane
- usturime la nivelul pielii
- tuse convulsivă

"PS: nu uitați să depuneți plângeri penale la Parchetul Militar", scriu cei de la "Corupţia Ucide", în încheiere.

Cris Radutoiu Mie mi-e putin greata de vineri incoace si am stat departe...

Andrei Constantin Sunt suspiciuni deoarece jandarmeria refuza sa comunice ministerului sanatatii a doua substanta folosita si au fost simtite cel putin 3 tipuri de gaz. Dupa ora 23 au fost folosite gaze diferite de cele initiale.


Alexandra Simion Eu va pot confirma ca de vineri am o parte din simptome: greata, dureri de cap, tuse,caile respiratorii inflamate( diagnostic primit de la medic ORL) si o stare de ameteala continua. 

Adi Pitt Am avut usturimi de piele,la nivelul gambelor, nasul amorțit si iritatie a tractului respirator incat n-am putut sa mananc

Octavian Cucută "În plus, sigilați hainele de la protest în pungi de plastic și trimiteți-le pt a se lua probe biologice."
Nu predati fara proces verbal care sa confirme ca ati predat acele haine pentru prelevarea de mostre (de gaz si alte particule, nu de mostre biologice...). Altfel, cum mai dovediti ca acele haine sunt dovezi?

Răzvan Diaconu "Tocmai m-a sunat Andreea, mama copiilor din fotografia Jandarmeriei. Ea și sora ei sunt în drum spre Parchet.

Au efecte secundare ciudate și nu știu ce să facă. A fost asistată de SMURD în seara de 10, apoi le-au direcționat către Parchet.

Apropo de poza preluată și distribuită cu mândrie de Jandarmerie, fetița l-a întrebat pe jandarm de ce i-au gazat mama, nu a venit să-i de-a flori. Se întâmplase în noaptea de 10 august iar pe 11 au mers și cu, copilașii la protest.

Și, nu, nu e fabulă.

Mergeți la spital. Urgent!

Acum am vorbit la parchet. Este îndeajuns sa le trimitem pe mail la pm_bucuresti@mpublic.ro

Trimiteți acolo declarația voastră, poze, marturii, filmulețe, absolut orice poate ajuta în anchetă. În plus, sigilați hainele de la protest în pungi de plastic și trimiteți-le pt a se lua probe biologice. Trebuie să aflăm ce dracu gaze au folosit.

Există suspiciunea că au fost folosite gaze de luptă neuro-toxice cu efect paralizant. Vă rugăm dacă aveți următoarele simptome, să mergeți la cel mai apropiat spital!"

 

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat marţi, referindu-se la intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, de vineri seară, că nu are ce să-şi reproşeze şi că Jandarmeria şi-a coordonat toată intervenţia sub supravegherea unui procuror militar care a fost în piaţă.

„Nu am ce să-mi reproşez, am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de Interne responsabil. (...) Dacă în urma verificărilor sau în urma sesizărilor vor reieşi şi astfel de aspecte, bineînţeles că se vor lua măsurile legale. Eu nu am încurajat niciodată nicun fel de abuz”, a declarat Carmen Dan, care a precizat că  „rămâne de actualitate” ce a declarat sâmbătă.

Ministrul a mai adăugat că a auzit "foarte multe invenţii" despre faptul că ar fi constituit diverse celule, diverse comitete: "sunt unii care-şi doresc cu orice chip să scape de ministrul de Interne şi de Guvern. Zic să rămînem într-o stare de normalitatre. Ce am declarat atunci susţin şi acum, până la urmă sunt acele verificări care se vor face, sunt la dispoziţia organelor de anchetă, chiar îmi doresc ca acestea să-şi facă treaba şi să stabilească în ce mod ministrul şi-a exercitat competenţele plecând de la ideea pe care am susţiut-o şi cu ocazia ieşiiri mele de sâmbătă, că nu mi-am depăşit în nciun fel competenţele legale iar Jandarmeria şi-a coordonat toată intervenţia în piaţă sub supravegherea unui procuror mlitar care a fost în piaţă".

Comenteaza