Scandal în Gilău: romii, obligaţi să se declare români la recensământ, sunt revoltaţi

Scandal în Gilău: romii, obligaţi să se declare români la recensământ, sunt revoltaţi
Ei au fost înregistraţi ca români la recensământul ce se desfăşoară în aceste zile.

Câteva zeci de romi din comuna Gilău au fost încurajate de recenzorul de pe strada lor să se declare români, motivând că recensământul din acest an urmăreşte doar evidenţa numărului populaţiei. Aceasta este varianta rromilor de pe strada Republicii, în vreme ce recenzorul spune că i-a trecut în formulare ca rromi, pe cei care s-au declarat ca atare.

Este vorba de romii de pe strada Republicii, unde locuiesc doar persoane de această etnie. "Suntem mândri că ne-am declarat ţigani".

Ei au reclamat situaţia la Partida Romilor, iar vicepreşedintele acesteia, Aurel Pascu, a venit la faţa locului, unde a chemat presa. El spune că sunt interese politice ca numărul de romi să fie cât mai mic.

"I-am trecut pe rromi ca români la etnie, dacă persoana din familie mi-a declarat aşa. Am întrebat de etnie. I-am întrebat frumos, cetăţenia, naţionalitatea şi etnia. Nu pot trece ţigani pentru că am înţeles că nu e OK. Am întrebat şi religia şi mi-au spus că merg la biserică la români, deci nu aveau habar. Fac diferenţa, normal că fac, dar aşa au declarat, ce pot să le fac?", spune recenzorul Alexandru Crişan. Trebuie spus că acesta a fost desemnat în zona respectivă în ultimul moment, după ce recenzorul desemnat pentru a deservi familiile de pe strada Republicii s-a retras.

Comenteaza