Sat maramureșean din peste 15.000 de piese lego

Sat maramureșean din peste 15.000 de piese lego
În premieră în România, clujenii au putut admira un sat în miniatură, construit din mii de piese de lego în mai bine de patru luni. Macheta unui sat maramureşean, realizată exclusiv din piese lego, a putut fi admirata în cadrul Ethnologia Galactica, cea mai mare expoziţie de construcții din lego din țară.

Expoziția a putut fi vizitată în aceste zile la Cluj și a adus la un loc lucrările a peste 20 de colecţionari şi pasionaţi ai domeniului.

Expozița din Cluj a înglobat adevărate opere de artă construite din piese lego, pe diferite tematici care au variat de la tradiționalism, componente arhitecturale, trenulețe și până la elemente fantastice, SF. Pentru a construi aceste capodopere, pasionații lucrează minuțios cu mii de piese de lego, iar în funcție de complexitatea ei o lucrare poate fi finalizată chiar și într-un an.

"Expoziția noastră este cea mai mare pe care o organizăm. Este o expoziție anuală care se află pentru a treia oară la Cluj. Suntem mai mulți colegi din asociație, adunați din toată țara și avem o sumedenie de exponate, după cum se poate vedea, de la epoca primitivă cu turnuri și castele și până la nave spațiale sau roboți", spune Toni Tocaci, membru în asociația Brickenburg.

Vedeta expoziţiei de anul acesta, concepută și realizată de Grigore Tomoioagă, membru al comunității Brickenburg, este o scenă din viața cotidiană a satului maramureșean. Peste 15.000 de piese şi sute de ore de muncă au fost necesare pentru realizarea acestui proiect. Case tradiționale din zona Maramureșului, o biserică, ulițe de sat, chiar grădini cu flori și animale au fost redate fidel de către realizator.

"Lucrarea cu satul maramureșean este una foarte reușită. Colegul care a realizat-o a redat foarte fidel toate detaliile. Redarea prin piese lego este destul de fină, se poate reda orice detaliu, oricât de mic ar fi, încât să se confunde cu realitatea, spune Marius Centea, președintele Asociației Brickenburg.

Copiii au fost încântaţi să vadă construcţiile realizate din piesele lor preferate de joc. "Sunt pasionat de lego de când eram foarte mic și îmi place și acum să mă joc. Am venit la expoziție să văd lucrările altora și cel mai mult îmi plac cele SF", spune unul dintre micuții entuziasmați.

În expoziția de la Cluj au venit și pasionați din alte țări pentru a-și expune lucările. Spre exemplu, Ivan Angeli se află pentru a doua oară aici să își etaleze creațiile. Lucrările prezente în expoziţie aparţin unor colecţionari, dar şi pasionaţilor de lego din întreaga ţară. Expoziția mai poate fi vizitată la Muzeul Etnografic din Cluj.

Comenteaza