Salariaţii Poştei au ieşit în stradă

Salariaţii Poştei au ieşit în stradă
Câteva zeci de angajaţi ai Poştei Române din Cluj au ieşit ieri în stradă, nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Aceştia au pichetat timp de o oră Prefectura Cluj şi cer rezolvarea situaţiei din companie.

"Stoparea desfiinţării de subunităţi poştale", "Salarii decente şi neamputate de interese politice ale momentului","Dacă nu ne sprijiniţi / scrisori n-o să mai primiţi / Iar peste puţină "vreme" va veni un "smeu" cu ele!", "Depolitizarea managerială la toate nivelele administraţiei locale" sau "Nu vrem monitorizare" au fost câteva dintre mesajele afişate pe pancarte sau hârtii pe care sindicaliştii de la Poşta Română le-au fluturat în faţa instituţiei.

O delegaţie a protestatarilor a urcat în biroul prefectului Gheorghe Vuşcan, căruia i-au înmânat revendicările şi i-au cerut să le înainteze mai departe, la Guvern. "Poşta a fost adusă într-o stare absolut deplorabilă în ultimii patru ani, în condiţiile în care managerii fluturau hârtii cum că Poşta e profitabilă", a spus Vuşcan după întâlnirea cu delegaţia protestatarilor. "Mai mult, culmea obrăzniciei", spune el, "liderii locali sunt acum în concedii medicale de zeci de milioane în condiţiile în care trebuiau să fie la serviciu, să repare greşelile manageriale pe care le-au făcut în ultimii trei sau patru ani".

Protestatarii se plâng, în lista de revendicări înaintată lui Vuşcan, de refuzul plăţii orelor suplimentare, neacordarea până în august 2012 a concediilor de odihnă pentru anul 201, refuzul plăţii sporului pentru cumul de funcţii şi "buzunăririrea de către managementul CNPR (Compania Naţională Poşta Română-n.red.) a oficiantelor care lucrează la ghişeu şi care sunt în situaţia de a cumpăra lunar, din salariul lor de maxim 1.100 de lei, rechizite, consumabile, formularistică, toate acestea fiind necesare activităţii pe care, din incompetenţă, rea-voinţă şi nesimţire, personalul din centralul companiei nu le cumpără şi nu le trmit către oficiile poştale; o oficiantă este astfel "jefuită" de către CNPR, lunar, cu sume cuprinse între 20 şi 50 de lei", se arată în lista de revendicări. Printre probleme se numără şi refuzul companiei de a asigura necesarul de materiale de curăţenie pentru subunităţile poştale, "unde pe lângă curăţenia la locul de muncă salariaţii sunt obligaţi, din cauza neangajării personalului pentru curăţenie, să spele pe jos în spaţiile comune, în sălile pentru public şi în WC, cu materiale cumpărate tot de ei", dar şi refuzul de a se angaja personal pe funcţiile unice - agenţi poştali, factori, oficiante - sau şoferi şi mânuitori de valori, "ceea ce generează efectuarea de ore suplimentare neplătite şi nerecuperate, imposibilitatea efectuării concediilor de odihnă şi suprasolicitarea salariaţilor existenţi".

O serie de măsuri decise de CNPR pentru a diminua pierderile companiei, în ultima vreme, sunt eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50% a primei de vacanţă şi a numărului tichetelor de masă, eliminarea sporului pentru cumul de funcţii, normarea personalului şi restructurarea reţelei poştale din mediul rural. "Salariaţii şi membrii de sindicat au ajuns la limita răbdării şi consideră că aşa nu se mai poate", îi arată sindicaliştii prefectului Vuşcan. "Nu mai dorim nici să avem răbdare, şi nici să mai tolerăm această lipsă de perspective în ceea ce priveşte locul de muncă, siguranţa lui, a salariului anemic pe care îl avem, pentru că este anormal să munceşti, să depui efort zilnic în cele 8, 9 sau chiar 10 ore, iar salariul să nu ajungă pentru a plăti întreţinerea locuinţei şi bruma de hrană pentru salariat şi copiii lui".

Sindicaliştii cer depolitizarea managementului, la toate nivelele CNPR, stoparea desfiinţării de subunităţi poştale, promovarea unui dialog social la nivelul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi a CNPR pentru detensionarea climatului de lucru din cadrul companiei, securizarea serviciilor poştale prin interzicerea operării pe segmentul de serviciu rezervat - corespondenţă între 0 şi 50 de grame - a altor operatori de servici poştale, amânarea cu doi ani a termenului de liberalizare a pieţei serviciilor poştale pe acest segment, promovarea unei ordonanţe de Guvern pentru anularea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenţei către CNPR, acordarea de salarii decente şi respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă.

 

 

Comenteaza