Foto S-au mutat la Cluj şi îşi dedică viaţa "reabilitării" căţeilor traumatizaţi: "Orice câine poate fi salvat"

S-au mutat la Cluj şi îşi dedică viaţa "reabilitării" căţeilor traumatizaţi: "Orice câine poate fi salvat"
| Foto: Facebook/Dogs on Hills

S-au mutat la Cluj şi îşi dedică viaţa câinilor abandonaţi, maltrataţi sau utitaţi cu anii într-un lanţ, în dosul curţii. Când nimeni nu le mai acordă şansa la o viaţă normală, Ana şi Dora demonstrează că, cu multă răbdare şi dedicare, orice câine poate fi salvat.

Câinii abuzaţi, fizic sau psihic, au mari probleme când vine vorba de adopţie: sunt speriaţi şi se feresc de oameni, iar în încercarea de a se proteja, pot deveni agresivi. De aceea, aceşti câini rămân uitaţi în adăposturi şi sfârşesc fără şansa de a face parte dintr-o familie şi de a duce o viaţă fericită.

Ana şi Dora, fondatoarele asociaţiei Dogs on Hills, introduc un nou concept în Cluj: reabilitare comportamentală canină. 

Cele două demonstrează, prin eforturi consistente, că un câine speriat, incapabil să se apropie de oameni sau de alţi câini, nu e unul de nerecuperat. Cu timp, răbdare și multă iubire, orice patruped poate deveni companionul perfect, gata de luat acasă.

Reporterii ZIUA de Cluj au discutat cu reprezentanţii asociaţiei Dogs on Hills, care au explicat ce presupune reabilitarea comportamentală a unui câine.

Reporter: Când a fost înfiinţată asociaţia Dogs on Hills? Unde aveţi sediul şi de unde provine numele asociaţiei?

Dogs on Hills: Asociația Dogs on Hills a fost înființată anul acesta, dar noi lucrăm în această formulă din 2016. Numele asociației provine de la locul unde ne-am cunoscut, o casă ce avea împrejur multe dealuri și unde ieșeam deseori la plimbare cu cățeii. Sediul îl avem în Răscruci, un sat din comuna clujeană Bonţida, și suntem la început de drum cu asociația.

S-au mutat la Cluj şi îşi dedică viaţa

R: De unde ideea şi cine se află în spatele asociaţiei?

Echipa noastră e mică, suntem două persoane – Ana și Dora, iar în formula de asociație ni s-au alăturat și Kalai Renata și Kalai Claudiu, care au adoptat primul cățel de la noi, pe Kimmi.

Ideea a fost a Anei. Primul caz de care s-a ocupat a fost o cățelușă traumatizată, ce urma să fie adoptată în Germania. Ana lucra atunci la o pensiune canină şi participa cu căţeii la demonstrații şi concursuri. Cu acest prim caz, nu a avut timp să înțeleagă cât a contat experienţa aceasta pentru cățel, însă, când a fost îmbarcat în mașina ce urma să îl ducă la noua casă, a realizat că privește alt cățel: unul sigur pe sine, fericit și calm în loc de cățelul temător.

Ana a vrut apoi să ajute mai mult și a dat peste conceptul de reabilitare comportamentală canină. A  luat legătura cu un cunoscut dog listener (profesionist în interacţiunea cu câinii- n.red.), profesie recunoscută în alte țări, dar despre care nu se știe mai nimic în România. A urmat și un curs de tehnician veterinar şi a profesat într-un cabinet veterinar.

S-au mutat la Cluj şi îşi dedică viaţa

Dora s-a alăturat după ce a adoptat o cățelușă speriată de pe stradă şi, în căutarea de soluţii, a dat de Ana. Cu timp, răbdare și multă iubire, căţeluşa a devenit veselă și plină de viață. Atunci, Dora a decis că vrea să facă și ea asta. Renata și Claudiu s-au alăturat și ei echipei după ce au adoptat-o pe Kimmi, din dorința de a ajuta câinii care de obicei nu au nicio șansă la adopție.

R: Ce servicii oferiţi?

Activitatea nostră este reabilitarea comportamentală canină, pentru cățeii traumatizați. Lucrăm cu asociații care au nevoie de ajutor pentru a pregăti un câine de adopţie și ne ocupăm de cățeii pe care îi salvăm noi. În general, colaborăm cu asociații şi pentru a le găsi câinilor noi familii.

Şi-au dedicat viaţa câinilor traumatizaţi

Este o diferență foarte mare între dresaj și ce facem noi. La dresaj merg, de obicei, oamenii cu câinii lor să îi învețe diverse comenzi. Noi lucrăm cu câini abuzați, fizic şi psihic.

Nu lucrăm cu persoane care găsesc un câine pe stradă și vor să îl lase și gata. Au fost cazuri când am preluat câini, cu condiția ca persoana care i-a găsit să se ocupe măcar de o parte din necesar. Ce am primit în schimb? Nu ni s-a mai răspuns la telefon și câinele a fost uitat la noi. Ar fi mult mai sustenabil ca cei care aduc câinii să se implice ulterior în actul de salvare: să scoată câinele la plimbare, să îl promoveze pentru adopție. În esență, să își asume responsabilitatea! Ne dorim să ne implicăm și în partea de educație, pentru că aici e cheia rezolvării situației câinilor abandonați sau abuzați.

Şi-au dedicat viaţa câinilor traumatizaţi

R: Câte animale aveţi, în medie, în îngrijire?

Avem cu noi 10 câini și nu mai putem lua nici unul, deoarece suntem la început şi nu avem locuri unde să îi ținem. Ne concentrăm toată energia pentru a găsi fonduri și a începe lucrul la locurile de cazare.

Şi-au dedicat viaţa câinilor traumatizaţi

R: Câţi specialişti lucrează cu aceste animale? Sunt angajaţi sau voluntari?

Noi suntem cei care ne ocupăm de ei: două persoane. Facem asta voluntar, în afara programului de muncă. De când ne-am început activitatea, ne-am făcut foarte mulți prieteni care ne ajută. Unii vin şi fac volutariat, alţii donează, sau țin căței în foster.

R: Colaboraţi cu ONG-uri de protecţia animalelor din Cluj?

Din punct de vedere medical, colaborăm deja cu Transylavnia Animal Care  și suntem extrem de fericiți cu această cooperare.

Şi-au dedicat viaţa câinilor traumatizaţi

R: Cum este finanţată asociaţia? Cine suportă costurile tratamentelor, hranei şi alte costuri aferente?

Până acum, am funcționat din donații și din bani personali. Căutăm și finanțări, ca să putem duce la capăt ceea ce ne dorim. Donațiile vin din diverse părți și sunt sub forme la fel de diverse: hrană, accesorii câini, material construcții, bani, încurajări și vorbe bune.

Şi-au dedicat viaţa câinilor traumatizaţi

Am început lucrul la spațiu, dar mai avem mult până să devenim complet funcționali. Mâna de lucru o găsim mai greu.

De curând am obținut o finanțare datorită implicării active a unui prieten ce a adoptat un cățel de la noi. Firma la care lucrează oferă finanțări pentru cauze propuse chiar de anagajați.

R: Pentru cât timp oferiţi ajutor unui animal traumatizat?

Fiecare câine e diferit, un exemplu: Tikka și Liza au venit la noi în februarie; Liza e gata de familia ei, cu Tikka de abia am reușit să o facem să mănânce în prezența noastră. Cum noi suntem diferiți și avem nevoie de timpi diferiți de vindecare, la fel e și cu ei.

Clujul patrupezilor 

În Cluj funcţionează mai multe ONG-uri care se ocupă de salvarea câinilor vagabonzi şi darea acestora spre adopţie (I Care, Nuka, etc.), cât şi un program de pregătite al câinilor de terapie (Dog Assist), saloane de înfrumuseţare pentru animale de companie sau pensiuni şi hoteluri pentru cazarea patrupezilor a căror stăpâni pleacă în concediu (Ham Ham). De foarte multe ori, medicii veterinari oferă servicii gratuite şi organizează campanii de sterilizare pentru animalele fără stăpân.

Numeroase localuri sunt pet friendly la Cluj-Napoca şi au chiar produse dedicate animalelor de companie. Nu în ultimul rând, căţeii cu stăpân pot călătorii cu mijloacele de transport în comun dacă au bilet. 

Comenteaza