S-a votat: nu se mai construieşte crematoriu uman în Mănăştur VIDEO

S-a votat: nu se mai construieşte crematoriu uman în Mănăştur VIDEO
Consilierii locali au votat în cadrul întâlnirii de astăzi revocarea hotărârii ce viza construirea unui crematoriu uman în Mănăştur.

Revocarea hotărârii respective de către membrii Consiliului Local, ce se referă la construirea unui crematoriu uman în Mănăştur, în urma plângerii prealabile depusă de locuitorii de pe strada Govora, a fost votată cu 25 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Votul consilierilor s-a amânat cu mai bine de o oră faţă de timpul programat iniţial, din cauza unor dispute pe temei politic.

La şedinţă au fost prezenţi şi doi membrii ai Fundaţiei Părinţi Clujeni, care se numără printre cei ce au semnat cererea de revocare.

"Am fost jigniţi de către cei care au votat iniţial hotărârea de Consiliu. Vă rog ca pe viitor când veţi avea investiţii pentru oraş ce implică sănătatea clujenilor, să organizaţi înainte de orice decizie dezbateri publice. Să ascultaţi părerile oamenilor", au spus reprezentanţii Fundaţiei Părinţi Clujeni prezenţi şi ei la şedinţa de Consiliu Local de astăzi. 

"Este nevoie de crematoriu din  motive sanitare. În oraş mai funcţionează crematorii, la USAMV şi a mai fost unul pe vremea când eram student. Părerea mea este că va trebui să găsim o altă locaţie, dar nu vom putea renunţa la această soluţie. Momentan, doar la Bucureşti sau Debrecen se pot face incinerări. Fac parte dintr-o altă comisie care are responsabilitatea de a căuta soluţii", a declarat Laszlo Attila, viceprimarul Cluj-Napoca.

"Am aflat din presă de revocare. În scris nu avem nimic. Nu am fost anunţaţi. Dumneavoastră aţi analizat doar un punct de vedere, al protestatarilor la proiectul nostru. Aţi vorbit cu cei de la Sănătatea Publică şi cu cei de la comisia de crematorii. Noi avem un studiu de mediu şi de impact asupra sănătăţii populaţiei de care nimeni a pomenit. Nimeni nu a venit cu un alt studiu să îl combată. Cine ştie puţină chimie o să râdă de poluarea cu mercuri şi alte toxine", a declarat şi Mircea Dunca, administratorul firmei RDK Cremation, care intenţionează să construiască un crematoriul uman.

Contractul cu firma RDK se reziliază de drept.

Peste 300 de clujeni, oameni politici, dar şi reprezentanţi ai Fundaţiei "Părinţi Clujeni" şi mai mulţi preoţi ai Bisericii Ortodoxe au participat pe 11 ianuarie, la un protest împotriva construirii crematoriului uman. Protestul s-a încheiat cu un memoriu depus la Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

În urma marşului, dar şi a altor acţiune anti-crematoriu, consilierii locali din PDL Cluj au anunţat pe 13 ianuarie, că vor revoca hotărârea de Consiliu Local prin care s-a votat construirea crematoriului uman din cartierul Mănăştur.

"Văzând că până la această dată autorităţile în materie abilitate din perspectivă ştiinţifică şi pe proceduri instituite de legi speciale nu s-au pronunţat cu privire la impactul asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, dar luând în considerare aspectele legate de faptul că trebuie avut în vedere respectul faţă de opinia cetăţenilor, chiar dincolo de considerente de ordin ştiinţific şi tehnic, respectul faţă de valorile morale şi de doctrina Bisericii creştine în general şi ortodoxe în special, de tradiţiile comunităţii, Grupul consilierilor PDL consideră necesară iniţiativa de a solicita Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca revocarea Hotărârii nr. 405/2011, privind asocierea Municipiului Cluj-Napoca cu RDK Cremation SRL în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta Cimitirului Mănăştur", au scris PDL-iştii într-un comunicat de presă.

Reamintim că ZIUA de CLUJ, ziuadecj.ro şi Realitatea TV Cluj au demarat şi susţinut campania împotriva crematoriului din Mănăştur.

Comenteaza