Ritli, despre o eventuală demisie a lui Arafat: Este decizia dânsului, respect ce va hotărî

Ritli, despre o eventuală demisie a lui Arafat: Este decizia dânsului, respect ce va hotărî
Ministrul Ritli Ladislau a declarat azi, întrebat despre o eventuală demisie a lui Raed Arafat, că va fi decizia subsecretarului de stat, pe care o va respecta, precizând că acesta şi-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea privind Urgenţa, că a încercat să îl liniştească, dar nu a reuşit.

Ministrul Ritli Ladislau a declarat, la intrarea în Ministerul Sănătăţii, că în cursul zilei de marţi va discuta cu Raed Arafat, "cu argumente pro şi contra", segmentul de Urgenţă din proiectul Legii sănătăţii.

"L-am invitat pe colegul meu să analizăm împreună acest segment de Urgenţă, să comentăm împreună, cu argumente pro şi contra. Eu astăzi mă aşez să discut cu el", a spus Ritli.

Întrebat despre o eventuală demisie a lui Raed Arafat, ministrul Sănătăţii a spus: "E o decizie a domnului Arafat, respect decizia dânsului. Este un coleg foarte bun, cu experienţă (...). De fiecare dată când am discutat despre medicina de urgenţă din noul proiect, şi-a exprimat îngrijorarea, am încercat să îl liniştesc, dar nu am reuşit".

Întrebat despre opinia preşedintelui Traian Băsescu în acest sens, ministrul Sănătăţii a spus că şeful statului vede lucrurile global.

"Domnul preşedinte vede lucrurile global, nu putem neglija punctul de vedere al dânsuluui. Legea trebuie discutată fără resentimente, fără idei preconcepute", a spus Ritli Ladislau.

Ministrul a subliniat însă că nu este de acord să fie proiectată "o imagine de dezastru" referitoare la această lege.

"Nu văd un dezastru în sistemul de Urgenţă dacă această lege va fi aplicată. Sistemul funcţionează bine, dar pot fi aduse reglementări în plus", a mai spus Ritli.

El a precizat că în mod sigur vor fi schimbate foarte multe articole din proiectul noii Legi a sănătăţii, în urma dezbaterilor publice şi, de asemenea, vor urma alte acte subsecvente.

Preşedintele Traian Băsescu a intervenit, luni seară, într-o emisiune la Realitatea TV, la care invitat era subsecretarul de stat Raed Arafat, replicând nemulţumirilor exprimate de acesta din urmă legate de proiectul noii Legi a sănătăţii. Şeful statului şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii au avut un schimb de replici în emisiune.

Raed Arafat a susţinut că se va gândi până marţi dacă rămâne să se lupte din sistem sau în afara lui.

Adresându-se lui Arafat, Băsescu l-a întrebat dacă, într-o discuţie avută, nu l-a rugat ca orice observaţie pe care o are pe tema serviciilor de urgenţă să o înainteze şi să contribuie cu aceasta la noua lege, subsecretarul de stat răspunzând afirmativ şi menţionând că a făcut acest lucru. Băsescu a adăugat că acesta a fost şi motivul pentru care i-a telefonat, Arafat aprobând că aceasta a fost discuţia.

Băsescu a continuat întrebând care este atunci "contribuţia" lui Arafat. "Un scandal public şi dezinformarea populaţiei?", a adăugat el, Arafat respingând această variantă.

Şeful statului a citit apoi un articol din proiectul noii legi a sănătăţii, menţionând că "asistenţa medicală de urgenţă se asigură gratuit tuturor pacienţilor, indiferent de statutul de asigurat al acestora".

El a menţionat, de asemenea, că nimeni nu ridică problema privatizării SMURD. "SMURD se află la Ministerul de Interne, este ataşat unităţilor de pompieri, intervenţii în caz de urgenţă", a adăugat Băsescu, Raed Arafat replicând că el nu a invocat că s-ar privatiza SMURD. "Eu vorbesc de sectorul public de urgenţă, domnule preşedinte, nu de SMURD", a spus Arafat.

Băsescu a replicat că despre acelaşi lucru discută şi el şi a întrebat dacă ar deranja cumva dacă administraţiile locale ar cumpăra ambulanţe şi le-ar pune la dispoziţia spitalelor.

"Care e nemulţumirea dumneavoastră faţă de lege, că am văzut afirmaţii de genul se duc banii la sectorul privat?", l-a mai întrebat Băsescu pe Arafat.

"Domnule preşedinte, vă spun deschis, (...) noi avem pe partea de intervenţie de urgenţă publică fonduri foarte limitate. Acum, noua formă de lege permite o concurenţă pe fondurile publice, deci pe bugetul de stat, între actualul sector public, care este foarte limitat la fonduri şi mai multe firme care vor apărea, vom copia un sistem din altă ţară (...) şi care în doi-trei ani va micşora foarte serios sectorul public de intervenţie, va impacta unităţile de primiri urgenţe, va impacta SMURD-ul, va impacta Ambulanţa, în sensul în care vor fi înlocuite, pentru că, fiind fonduri de buget de stat - e singurul loc unde era limitare în vechea lege - asta înseamnă că, venind alţi actori la concurenţă, va scădea sectorul public şi ca putere şi capacitate de intervenţie", a spus Arafat.

"Vă înţeleg dorinţa de a păstra totul la sectorul de stat. Eu vă pot spune însă că, atâta timp cât în lege se spune că asistenţa de urgenţă este gratuită pentru orice cetăţean, este deja o problemă care ţine de orice guvern - să asigure asistenţa de urgenţă gratuită pentru oricărui cetăţean, indiferent ce fel de asigurat e. Deci dintr-o dată legea stabileşte premise ca acest sector să nu aibă o problemă de finanţare", a răspuns Băsescu.

Şeful statului a adus în discuţie şi programul privind achiziţia a 1.200 de ambulanţe şi a întrebat de ce s-ar supăra cineva dacă statul achiziţionează doar 800 şi 400 vor fi ale sectorului privat.

"Vreau să-l atenţionez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observaţiile dânsului şi nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, - ticălos, de altfel, nu, domnu' Arafat - vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea la nişte golani privaţi - nu?, punem în ghilimele. Dacă ăsta-i mesajul, greşiţi, domnule doctor, şi este mincinos şi incorect", a spus Băsescu.

Raed Arafat a răspuns că nu a făcut astfel de afirmaţii.

Preşedintele Băsescu a apreciat că noua lege a sănătăţii este necesară.

"Această lege este necesară şi cred că cel mai bun lucru pentru un demnitar al Ministerului Sănătăţii ar fi să o explice şi, în măsura în care are idei, să contribuie la îmbunătăţirea ei. Nu lansarea unei campanii, profitând de faptul că şi când au mers pompierii şi când au mers salvările şi când s-a împiedicat cineva pe stradă, dacă era vreo personalitate, ieşea domnul doctor Arafat să ne explice cum a fost salvat de sistemul naţional de salvare, plătit până la ultimul ban din banii acestei populaţii. Deci corect este să contribuiţi la îmbunătăţirea legii, nu să atacaţi, domnule doctor", a conchis el.

Subsecretarul de stat a precizat că a transmis Comisiei Prezidenţiale punctele de vedere pe proiectul legii sănătăţii şi că, după o a doua discuţie în comisie nu a mai fost acceptat la dezbateri.

"De cel puţin trei luni încerc să vorbesc cu o comisie despre proiectul legii sănătăţii. Din Comisie fac parte Vlădescu, Păunescu şi Duţă. După a doua discuţie am fost blocat de Vlădescu (Cristian - n.r.), care nu a mai acceptat ca la nicio discuţie privind proiectul să particip şi eu. La solicitarea lor, a celor trei, nu am mai fost primit la discuţii. Nu aş fi ieşit să discut public acest subiect dacă nu aş fi fost considerat duşmanul reformei sanitare", a spus Raed Arafat.

 

Comenteaza