Revoltă la UBB

Revoltă la UBB
10 doctoranzi pe POSDRU de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au protestat, ieri, pentru că bursele le-au întârziat o jumătate de an. Valoarea totală a burselor care trebuie să fie achitate la UBB pe POSDRU este de 15 milioane de euro.

 

Andra-Daria SZASZ
andra.szasz@ziuadecj.ro

Doctoranzilor din Universitatea „Babeş-Bolyai" (UBB) le-a ajuns cuţitul la os. 230 de tineri cercetători care-şi desfăşoară studiile cu burse din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) nu şi-au mai primit banii în ultima jumătate de an. 10 din ei au protestat ieri, în faţa sediului central al UBB, pentru a doua zi consecutiv. Ei spun că nu se pot descurca fără bani. În total, doctoranzii din UBB trebuie să primească 15 milioane de euro.

Nu suntem mai mulţi pentru că unii din colegii noştri sunt plecaţi în mobilitate (studii în străinătate - n. red.) şi ne susţin de acolo, iar altora, pur şi simplu le este frică să protesteze. Cred că vor avea probleme la teză, sau cu profesorul coordonator. Nu înţelege nimeni că noi nu vrem altceva decât să ne primim drepturile, conform contractului", spune Simion Cosma, doctorand în anul 3, la Facultatea de Istorie.

Tinerii au purtat pancarte cu „Vrem soluţii, nu amânări şi fumigene!", „POSDRU reinventează stahanovismul" sau „Noi respectăm contractul. Voi?", flancate de două cutii una pentru lei, alta pentru euro. „Ca să avem ce le trimite şi colegilor noştri din mobilitate", glumesc amar tinerii. Pentru doctoranzii POSDRU din ţară, valoarea bursei este de 1.850 de lei, iar pentru cei din mobilitate, 4.000 de lei.

Mobilitatea fiecare şi-o face pe banii lui, în momentul de faţă. Eu a trebuit să-mi reduc stagiul din Ungaria, la 3 luni, pentru că nu ne-au intrat banii din luna septembrie", a declarat Andreea Pruncuţ, doctorand în anul 3 la Sociologie.

Doctoranzii din UBB au făcut şi un memoriu pe care l-au înaintat Ministerului Educaţiei, în care solicitau achitarea burselor dar şi amânarea termenului de predare a tezelor, deoarece mulţi spun că au fost nevoiţi să-şi lase cercetările din străinătate pe jumătate făcute, din cauza lipsei banilor.
Am înţeles că nu sunt bani. Am şi semnat o foaie adiacentă contractului, o înţelegere cu UBB, prin care luam la cunoştinţă că s-ar putea să mai întârzie banii. Am înţeles o lună, am înţeles două, dar după 6 luni ce să facem?", întreabă Ioana Manta, doctorand în anul 3 la Istorie. Conform contractului, doctoranzii nu se pot angaja. Cei 10 doctoranzi sunt decişi să protesteze zilnic. Ei au autorizaţie până în 29 martie.

Solicitările doctoranzilor vizează Ministerul Educaţiei şi autoritatea de management. Solicitările lor vor fi evaluate în cursul lunii martie, urmând ca pasul următor - achitarea burselor să aibă loc în luna aprilie", a declarat Paul Fărcaş, reprezentant al Biroului de Presă al UBB. În total este vorba de burse în valoare de 62 de milioane de lei.

Comenteaza