Revoltă la Mărişel

Revoltă la Mărişel
Câteva zeci de moţi din Mărişel s-au adunat cu puţin timp în urmă la Crucea Iancului de la Mărişel-Fântânele (foto), pentru a protesta împotriva tăierilor ilegale de copaci, spun sursele ZIUA de CLUJ.

De asemenea oamenii protestează împotriva faptului că în calitate de localnici nu au dreptul să taie copaci pentru uz propriu.

UPDATE 12:37 Protestul oamenilor din Mărişel s-a mutat de la Crucea Iancului în faţa primăriei din comună. La faţa locului au venit oficiali ai Romsilva însă oamenii solicită prezenţa prefectului din Cluj, Gheorghe Vuşcan.

UPDATE 13:21 Directorul Romsilva Cluj, Dorel Oros, ne-a declarat în urmă cu puţine minute că la Mărişel lucrurile s-au liniştit şi că a ajuns la un acord cu oamenii. „Am deblocat situaţia pe moment, dar sigur că asta nu se va putea repeta la infinit. Am decis să scoatem la drum, din pădurile statului, circa 500 de metri cubi de masă lemnoasă pe care să le dăm, contra cost, oamenilor de acolo, pentru ca din prelucrare să poată obţină un mic profit. Am înţeles că e o situaţie mai delicată, că începe şcoala, însă nu se va putea repeta permanent această situaţie", ne-a declarat directorul Romsilva Cluj.

UPDATE 14:18 Primarul din Mărişel, Traian Mariş susţine că situaţia din comună e foarte gravă. „Oamenii ce vor: vor să îi lase cei de la Romsilva să ia lemnul uscat pe picior. Sunt 3.000 - 4.000 de metri cubi uscaţi pe picior, din pricina atacului unei specii de insectă, care dacă nu e doborât acum, la anul va fi putred. Asta cer oamenii. În schimb, cei de la Romsilva preferă să lucreze cu agenţi economici, să le dea lor în exploatare parcele. Iar pentru lemnul uscat pe picior spun că au nevoie de o derogare de exploatare, pentru că nu au cotă de exploatare. Dacă nu se va face, acest lemn se va pierde, iar oamenii nu vor avea din ce trăi", susţine primarul comunei. El a precizat că din pădurile comunei a alocat, în acest an, fiecărei familii câte 4 metri cubi de material lemnos. „Mai mult nu s-a putut, din păcate", a specificat Traian Mariş.

Vom reveni

Comenteaza