Revoltă împotriva comasării şcolilor

Revoltă împotriva comasării şcolilor
Părinţii elevilor de la şcoala din satul Finişel, comuna Săvădisla, au refuzat să îşi lase copiii la şcoală în prima zi din semestrul al II-lea. Oamenii sunt nemulţumiţi de propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) de a comasa şcoala din satul Hăşdate cu cea din Finişel.

Mihai Ungur este unul dintre părinţii nemulţumiţi de posibila comasare. "Naveta ar însemna ca copiii să se trezească la ora 06:00-06:30, să plece şi să stea în Hăşdate până la 8 dimineaţa. Nu ne convine comasarea pentru că avem săli, avem calculatoare, avem teren de sport şi ne-am implicat ca să facem ceva pentru viitorul copiilor noştri", a spus Ungur. Nici Lidia Dornea nu înţelege necesitatea comasării claselor. "De ce să îi trimitem cinci-şase kilometri pe copii, când aici sunt peste 100 de elevi. La Hăşdate sunt 30 de copii şi încă câţiva din Lita. Normal că nu ne convine", a spus Dornea. "Nu vom trimite copiii la şcoală până nu primim o hârtie de la inspectorat că şcoala rămâne la Finişel", a spus un alt părinte nemulţumit.

"A fost un protest al părinţilor elevilor din Şcoala cu clasele I-VIII Finişel. În săptămâna aceasta trebuie să depunem planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2012-2013, iar la noi funcţionează două şcoli cu clasele I-VIII, Finişel şi Hăşdate. Numărul de elevi este din ce în ce mai mic şi avem clase simultane a V-a şi a VI-a, dar şi a VII-a şi a VIII-a", a declarat Vasile Bodea, directorul şcolii din Finişel. El susţine că planul de şcolarizare pe anul următor prevede comasarea claselor din cele două unităţi de învăţământ astfel încât elevii să poată studia în clase de sine stătătoare. "Propunerea vine din noua lege a educaţiei şi ISJ Cluj ne-a propus să comasăm. Ideea era să lăsăm două clase la Finişel şi două clase la Hăşdate. Protestul nu e întemeiat, părinţii au înţeles că eu vreau să desfiinţez şcoala", a spus Bodea.

Directorul instituţiei de învăţământ nu doreşte comasarea. "Eu nu vreau aşa ceva. Pentru copii este foarte greu, dar numărul lor scade şi legea nu îţi dă voie să funcţionezi cu clase sub efectiv. Legea prevede minim 12 elevi pentru o clasă de sine stătătoare", a explicat Bodea. Horia Corcheş, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, susţine că se pregăteşte şi comasarea altor unităţi şcolare. "Se mai fac câteva comasări. Este vorba de grădiniţe care devin structuri ale altor unităţi cu personalitate juridică", a spus Horia Corcheş. Deocamdată, ISJ nu a luat o decizie cu privire la comarea şcolilor din Finişel şi Hăşdate. "La Finişel sunt discuţii. Vor avea loc şi discuţii cu părinţii. Numărul elevilor a scăzut, iar cea mai bună decizie este comasarea. Nu s-a luat o decizie definitivă. Ar trebui ca părinţii să se gândească că copiii au nevoie de şcolarizare, iar aceasta trebuie să se facă în condiţii optime şi cu fonduri, pentru că banii vin pe numărul de elevi", a precizat Horia Corcheş.

 

 

Comenteaza