Regizorul Raoul Martinez la Cluj: "Dacă vrem să fim cu adevărat liberi, trebuie să ne punem întrebări legate de forţele care ne formează"
- Scris de Cristina Pirvu
- 28 Oct 2012, 22:47
- Eveniment
- Ascultă știrea

ZIUA de CLUJ a discutat cu tânărul regizor Raoul Martinez, care şi-a prezentat primul documentar "The Lottery of Birth" din seria "Creating Freedom" la Cluj. Martinez, care abia a împlinit 29 de ani, este un autodidact şi încearcă îi facă pe cei care îi privesc documentarul să se întrebe dacă sunt cu adevărat liberi din toate punctele de vedere, de la religie, educaţie şi tot ceea ce ţine de cultură. Regizorul a colaborat cu mai multe personalităţi, inclusiv cu ziarişti reputaţi din Marea Britanie şi Statele Unite.
ZIUA de CLUJ: Cum ţi-a venit ideea de a realiza documentarele care fac parte din trilogia "Creating Freedom"?
Raoul Martinez: De când eram adolescent mi se părea că identitatea oamenilor, viaţa pe care o duc nu e un lucru arbitrar, credinţa pe care o avem este moştenită de la părinţi, din societate. Mare parte din viaţa noastră este la întâmplare, nu noi am ales-o. Nu am ales să ne naştem, nu am ales să ne naştem într-o cultură, să învăţăm o limbă anume, să avem o anumită religie, nu noi am hotărât sistemul de educaţie în care ne-am format. Foarte mult din ceea ce am devenit nu este sub controlul nostru. Şi când te gândeşti la asta, te întrebi în ce sens sunt liber pentru că totul despre cine sunt a fost determinat de forţe pe care nu le controlez. Ideea asta m-a încântat şi mi s-a părut că o mare parte dintre problemele din lume vin de la oamenii care nu îşi chestionează identitatea. Ei cresc într-o religie şi se simt loiali acelei religii, au crescut într-o ţară ar lupta într-un război pentru acea ţară, nu îşi pun întrebări.
Care este ideea documentarului „The Lottery of Birth"?
Primul film se referă la importanţa de a realiza că mult din ceea ce suntem, din identitatea noastră este determinat de forţe pe care nu le controlăm. Dacă vrem să fim cu adevărat liberi, trebuie să ne punem întrebări legate de aceste forţe care ne formează, de sistemul educaţional, media, de cultură sau religie. Asta principala idee a primului film. Prin întrega serie de filme explorez relaţia dintre libertate şi control pentru că eu cred că ne-am născut într-o lume care încearcă să ne formeze într-un anumit fel aşa că liberul arbitru, libertatea personală, dar şi libertatea politico-socială depind de întrebările pe care ni le punem cu privire la aceste forţe.
Cu cine ai colaborat pentru a realiza acest documentar? Ai realizat în cadrul lui mai multe interviuri cu jurnalişti de investigaţie, dar şi cu profesori de filozofie sau psihologie.
Am fost foarte norocos şi am luat interviuri foarte interesante unor intelectuali faimoşi şi unor jurnalişti precum George Monbiot, Nick Davies de la The Guardian sau Amy Gutman care este un jurnalist faimos în SUA. Mulţi dintre cei pe care i-am intervievat sunt intelectuali şi, în acelaşi timp, radicali politici care încearcă să provoace sistemul, să îl critice.
Trilogia „Creating Freedom" cuprinde încă două documentare. Care sunt ideile pe care le prezintă următoare două filme?
În cel de-al doilea film mă concentrez pe capitalism şi democraţie şi pe relaţia dintre cele două. Cred că e imposibil să ai democraţie şi capitalism pentru că capitalismul dă toată puterea pieţei şi dacă puterea este în piaţă, atunci puterea nu e în stat ceea ce înseamnă că democraţia este slabă. Cel de-al treilea film vizează alternativele sociale, la moduri în care să ne organizăm societatea, moduri diferite referitoare la economie şi la sistemul politic.
Înainte de a fi regizor de film, ai început să pictezi.
Marea mea pasiune în copilărie a fost pictura. Mi-am petrecut mult timp pictând şi am devenit chiar bun, oamenii îmi spuneau că sunt bun încă de copil şi asta m-a învăţat că poţi să te educi singur că nu trebuie să depinzi de cineva care îţi predă. Am reuşit să devin foarte bun la pictat fără ca cineva să mă înveţe şi asta a fost o lecţie importantă pentru mine. Atunci când eram în şcoală nu aveam încredere în profesorii care îmi predau şi mi se părea că dacă vreau cu adevărat să înţeleg un lucru trebuie să învăţ singur. Din acest motiv, am vrut să mă retrag de la şcoală, ca să mă autoeduc. Mare parte din viaţa mea mi-am petrecut-o făcând muncă solitară. Am pictat, scris, am editat filmul singur în camera mea. A fost o căutare a intelectualului.
Ai renunţat la facultate...
După primul an de facultate, mi-am dat seama că ne învăţau pe toţi aceleaşi lucruri, că trebuia să avem cu toţii competenţe asemănătoare. Am avut ocazia să lucrez câţiva ani cu un cunoscut pictor de portrete, Paul Benney, care are un studio în Lomdra şi unul în America, în Boston. În acea perioadă, mi-am folosit timpul ca să învăţ filozofie şi politică.
Pe lângă regie şi pictură, ce altceva mai faci?
Scriu o carte care să meargă cu documentarele despre libertate şi control.
Consideri că poţi trăi din profesia pe care o ai?
Este dificil. Mi-am finanţat documentarul din artă, din portretele pe care le pictez. Am fost suficient de norocos încât să pot picta nişte oameni interesanţi şi asta poate fi bine plătit, lucru care m-a ajutat să îmi finanţez documentarul. Dar da, nu e uşor să trăieşti din artă.
Cum de te-ai gândit ca pentru a-ţi expune ideile despre libertate şi control să pictezi, să faci aceste documentare şi să scrii?
Tatăl meu mi-a spus întotdeauna că dacă ai ceva de spus, de comunicat trebuie să găseşti o modalitate de a te exprima. Pentru mine, modul cum fac acest lucru nu este important, ci mesajul. Dacă pot să îmi exprim ideile prin pictură, într-o carte sau într-un film voi încerca toate aceste lucruri. Trecutul meu se leagă de pictură aşa că mi s-a părut normal să includ pictura în acest lucru. Când aveam 20 de ani am început să scriu o carte şi aşa că tot documentarul a evoluat din acea carte.
Ţi-ai prezentat filmul în cadrul unor festivaluri?
Primul documentar din serie a avut premiera mondială în urmă cu o lună în Londra, la Festivalul de Film Raindance şi a fost nominalizat între cele mai bune documentare şi a avut parte de trei proiecţii. Este un bun început.
De ce ai ales să îţi prezinţi documentarul „Create Freedom: The Lottery of Birth" în Cluj?
Prietena mea Nicoleta Cărpineanu (Nico de Transilvania, DJ - n. red) are contacte aici şi mi-a zis că ar trebui să îl aduci în România. Şi am zis că da, e o idee bună.
Pasiunea pentru artă vine din familie?
Da, tatăl meu este scriitor, a scris romane şi piese de teatru. Mama face câte un pic din toate, scrie şi pictează, iar sora mea este un comedian stand-up. Este o fată foarte amuzantă şi a călătorit în întreaga lume cu spectacolele ei de comedie. Sunt pe jumătate spaniol, dar nu ştiu foarte bine limba pentru că la noi în familie s-a vorbit mai mult în engleză.
Adus la Cluj de cea care a făcut coloana sonoră a documentarului „Wild Carpathia"
Raoul Martinez a fost ajuns în Cluj datorită DJ-ului Nico de Transilvania, adică Nicoleta Cărpinean, o tânără zălăuancă care mixează în cluburile engleze, şi care a s-a ocupat de coloana sonoră a documentarului „Wild Carpathia" în care prinţul Charles a promovat România. „Sunt un mare fan al documentarului lui Raoul pe care l-am văzut la premiera din Londra. Atunci i-am spus că şi oamenii din România ar trebui să îl vadă", a declarat Nico de Transilvania. DJ-iţa a povestit şi despre experienţa pe care a avut-o la realizarea documentarului „Wild Carpathia". „Suntem o echipă de patru oameni care am lucrat la Wild Carpathia. Am fost superviser musical şi i-am ajutat să aleagă muzica. Ei vroiau să aleagă muzică englezească şi eu le-am sugerat să folosim muzică folclorică românească care să se lege de munţi şi de privelişti şi am luat legătura cu Grigore Leşe", a povestit Nicoleta Cărpinean, care a avut ocazia să îl intervieveze pe prinţul Charles. „L-am cunoscut pe prinţul Charles la casa sa din Transilvania . Am făcut un interviu cu el şi este o persoană foarte simpatică. Este pasionat de România, de istoria ţării, de lucrurile prin care a trecut populaţia, de comunist şi vrea să îi ajute pe români", a spus tânăra, care lucrează, în prezent, la cel de-al doilea documentar „Wild Carpathia". Nico de Transilvania a mixat, vineri, în cadrul petrecerii care a avut loc la Casa TIFF după prezentarea documentarului „The Lottery of Birth".