Recomandări de la ISU Cluj pentru clujenii care pleacă în minivacanța din 24 ianuarie. Cum să eviți incendiile și accidentele

Recomandări de la ISU Cluj pentru clujenii care pleacă în minivacanța din 24 ianuarie. Cum să eviți incendiile și accidentele

Pe 24 ianuarie sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române, această zi este declarată zi liberă la nivel național. Așadar, românii vor beneficia de o minivacanță de trei zile, la sfârșitul săptămânii curente.

Dacă luați în calcul să vă petreceți timpul la munte, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj vă recomandă să fiți preventivi. Multe tragedii se întâmplă când oamenii pleacă de acasă, în perioada sezonului rece. 

Cauzele incendiilor la locuințe în perioada sezonului rece
În perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate. 

Cum previi o mare tragedie 
Pentru a preveni producerea unor incendii, pompierii recomandă să verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură. În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

De asemenea, li se recomandă părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să se joace cu focul sau în apropierea mijloacelor de încălzire.

Pleci într-o drumeție? Ai grijă să îți pregătești mașina!
Dacă plecați în vreo drumeție, vă reamintim că a nins pe drumurile județene și naționale, așa că trebuie folosite anvelope pentru zăpadă. De asemenea, nu uitați să vă dotați mașinile cu lanțuri antiderapante.

Iată mai multe sfaturi propuse de ISU Cluj:

Înainte să plecați la drum, asigurați-vă că nivelul antigelului este suficient pentru a evita înghețarea. Totodată, acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate.

De asemenea, înainte de plecare trebuie verificat și sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz, fiind asigurat un nivel corespunzător de lichid de curățare. În plus, să nu uitați de farurile și luminile de avarie, care trebuie să funcționeze corespunzător. Este important ca sistemul de încălzire și cel de dezghețare să funcționeze eficient, la fel și termostatul.

Pe de altă parte, trebuie să verificați dacă nu există fisuri în sistemul de eșapament. Vă readucem aminte că inhalarea monoxidului de carbon este letală. Nu uitați de nivelul de densitate al uleiului. Vâscozitatea uleiurilor șihidrocarburilor crește la temperaturi joase și nu asigură aceleași proprietăți specifice.

Etichete
Comenteaza