REALITATEA TV CLUJ: Un clujean s-a născut în lagărul de exterminare Moghilev VIDEO

REALITATEA TV CLUJ: Un clujean s-a născut în lagărul de exterminare Moghilev VIDEO
S-a născut într-un lagăr de exterminare a evreilor din Transnistria şi s-a hrănit cu zeamă din coji de cartofi luate de la gunoi. Cu toate acestea, a supravieţuit, iar la 72 de ani clujeanul Andrei Klein a scris o carte despre ororile Holocaustului. Este unul dintre cei doar patru oameni din lume care s-au născut într-un lagăr.

La 70 de ani de la Holocaust, Andrei Klein a expus în holul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) obiecte confecţionate de tatăl său în lagărul Moghilev din localitatea ucraineană Podolski.

După naştere, Klein nu a fost hrănit cu lapte de la mamă, ci cu coji de cartofi.

"Am ieşit cu ajutorul deportaţilor care erau acolo, care se îngrijeau să-mi aducă ce se putea hrană. Mama nu avea lapte. Primul lucru care mi s-a dat a fost zeamă din coji de cartofi adunate din gunoiul de la localnicii ucraineni", povesteşte Andrei Klein.

Tatăl său a confecţionat în lagăr diverse obiecte de lemn pe care le schimba pe alimente. Klein a terminat de scris o carte despre tragedia familiei sale în timpul Holocaustului.

Supravieţuitorul a fost invitat să le vorbească studenţilor de la Facultatea de Istorie a UBB din Cluj. Povestea lui Klein i-a impresionat pe studenţi, care l-au aplaudat la final.

În data de 6 aprilie, Andrei Klein va lansa, la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, cartea în care povesteşte tragedia prin care a trecut familia sa.

Dacă părinţii au ajuns la Moghilev, în Transnistria, bunicii copilului născut în lagăr şi-au găsit sfârşitul la Auschwitz.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza