Reacţie dură a Consiliului Judeţean al elevilor Cluj. Cere demisia învăţătoarei de la Sigismund Toduţă AUDIO

Reacţie dură a Consiliului Judeţean al elevilor Cluj. Cere demisia învăţătoarei de la Sigismund Toduţă AUDIO
Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj a denunțat comportamentul învățătoarei de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduță" care a jignit un elev de clasa I şi îi cere demisia acesteia.

Membrii CJE Cluj susţin că este inadmisibil ca învățământul românesc să se confrunte cu astfel de situaţii, iar drepturile elevilor să fie încălcate de către cadre didactice. În opinia lor, faptele comise de învăţătoarea de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" reprezintă un abuz care ar putea avea repercursiuni severe în dezvoltarea copiilor.

"Maltratarea elevului din înregistrare de către cadrul didactic Monica Chiorean reprezintă un exces de autoritate ce poate conduce la efecte grave asupra personalităţii şi formării elevului. Acest abuz dovedeşte faptul că elevii nu sunt consideraţi parteneri ai actului educaţional, ci sunt învăţaţi să se subordoneze, să se conformeze, să le fie frică de dascăli, de note și de ceea ce nu ştiu", au declarat reprezentanţii elevilor.

În acelaşi timp, ei sunt de părere că sistemul educaţional actual duce la formarea unei generaţii incapabile să-şi exercite sau să-şi apere drepturile. Pentru a preveni repetarea unor astfel de situaţii, ei cer demiterea învăţătoarei.

"Aceşti elevi, învăţaţi să îşi umilească colegii, să se supună, se fie îngroziţi să îşi apere principiile sunt departe de a fi educaţi într-un spirit democratic sau cel puţin civilizat, ceea ce doveşte că sistemul educaţional românesc continuă să promoveze nonvalori şi să formeze generaţii de persoane care nu vor fi capabile să îşi exercite şi apere drepturile. În urma abuzului înfăptuit de doamna Monica Chiorean, CJE Cluj solicită demiterea cadrului didactic", au adăugat ei.

Mai mult, CJE Cluj îi îndeamnă pe părinții elevului vătămat să intenteze o plângere penală împotriva învățătoarei, sub acuzarea de abuz în serviciu, șantaj și hărțuire a minorului fără capacitate de exercițiu.

„Vom avea o întalnire cu conducerea școlii pentru a cere clarificări cu privire la acest caz. Totodată, încurajăm elevii și părinții să sesizeze toate cazurile asemănătoare de abuz din partea cadrelor didactice sau în cazuri în care elevilor nu le sunt respectate drepturile în mediul școlar", a specificat Vladian Mușat, președintele CJE Cluj.

În această săptămână, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj a declanşat o anchetă la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, după ce o învăţătoare a fost înregistrată în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut nebun, tâmpit şi "jumătate de creier". Incidentele s-au petrecut de-a lungul mai multor săptămâni în timpul lunii martie, învăţătoarea fiind înregistrată cu un reportofon pus de tatăl unei eleve în ghiozdanul acesteia. În înregistrare, se aude cum aceasta îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (...) Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a refuzat să facă orice fel de comentarii până la finalizarea anchetei.

Comenteaza