Războiul constructorilor lasă Clujul fără sală polivalentă
- Scris de Alin Golban
- 11 Sep 2011, 23:22
- Eveniment
- Ascultă știrea

Tribunalul Comercial a judecat la finele săptămânii trecute cererea de suspendare a executării contractului dintre Primăria Cluj-Napoca şi firma CON-A, rămânând în pronunţare pentru începutul acestei săptămâni. Avocatul societăţii ACI a susţinut că lucrările trebuie oprite cât mai repede pentru că dacă se ajunge la un stadiu avansat nu mai poate fi desfiinţat contractul. Reprezentanţii primăriei şi ai CON-A au spus la unison că interesul public pentru finalizarea sălii polivalente primează faţă de interesul reclamantei.
În timp ce lucrările la noua sală polivalentă, ce se ridică lângă Cluj Arena, avansează în ritm alert, pe rolul instanţelor se judecă două dosare ce ar putea bloca investiţia: contestaţie împotriva rezultatului licitaţiei la secţia de contencios a Tribunalului şi, mai nou, constatarea nulităţii contractului de achiziţie publică la Tribunalul Comercial. În procesul de contencios s-a dat o sentinţă favorabilă primăriei înainte de semnarea contractului, numai că acea sentinţă a fost între timp casată de Curtea de Apel, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Tribunal. Avocatul firmei ACI a susţinut la Tribunalul Comercial că nu ar trebui să fie încheiat contractul în condiţiile în care nu există o sentinţă.
"O hotărâre casată e ca şi cum nu ar fi existat. Ce ne facem dacă prima instanţă constată că oferta de la CON-A este neeligibilă? Facem sală polivalentă cu ofertă neeligibilă?!", spus reprezentantul ACI. În replică, juristul primăriei a explicat că înainte de semnarea contractului a fost consultată Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. "Ce puteam face mai mult de atât? Autoritatea ne-a transmis că putem încheia contractul după hotărârea Tribunalului. Aceasta nu era casată la acea dată", a spus juristul municipalităţii.
Potrivit reprezentantului ACI, lucrările la sala polivalentă trebuie suspendate atât timp cât se judecă contestaţia la licitaţie, "oricare ar fi magnitudinea proiectului". "Orice proiect mare automat este legal? Contractul trebuie oprit cât mai repede. ACI pierde un contract de 20 de milioane de euro pentru că lucrarea e prea avansată! Ceea ce se construieşte nu respectă proiectul din caietul de sarcini. Se face ceva mult mai ieftin pentru a se încadra în preţul de 50 de milioane lei oferit de CON-A. Raportul unui evaluator arată că sala ar costa 105 milioane lei", a afirmat în instanţă avocatul firmei ACI.
În schimb, reprezentantul CON-A a precizat că nu se poate opri o lucrare pentru care sunt angajaţi oameni, este restricţionată circulaţia în zonă şi deja sunt contractate competiţii sportive. "În trei luni am construit 20% din lucrare", a spus avocatul de la CON-A. Juristul primăriei a precizat că anularea contractului ar fi păgubitoare pentru clujeni. "În loc să plătim 90 de milioane de lei pentru sală, cât a oferit ACI, plătim 50 de milioane de lei. De diferenţa de 40 de milioane se pot reabilita şcoli sau schimba linii de tramvai", a spus reprezentantul primăriei. Instanţa Tribunalului Comercial a rămas în pronunţare cu privire la suspendarea lucrărilor.