Video Foto Rămas bun, Dumitru Fărcaş!

Rămas bun, Dumitru Fărcaş!

La Casa de Cultură a Studenţilor are loc slujba de înmormântare a regretatului taragotist Dumitru Fărcaş, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. 

După slujba de înmormântare, cortegiul funerar se va îndrepta spre comuna natală Groşi, judeţul Maramureş, unde Dumitru Fărcaş va fi înhumat într-un cavou construit în spatele casei părinteşti.

Celebrul taragotist Dumitru Fărcaş a murit la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct.

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, în 1967. La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania“, cunoscut atunci sub numele de Ansamblul „Maramureşului“, fiind membru fondator.

În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul“ al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA“. În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare. De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler.

Comenteaza