Raed Arafat a primit titlul de Profesor Honoris Causa al UBB Cluj

Raed Arafat a primit titlul de Profesor Honoris Causa al UBB Cluj
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerii Interne şi întemeietorul SMURD, a primit astăzi titlul de Profesor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş-Bolyai, pentru activitatea desfăşurată de-a lungul carierei dedicate salvării de vieţi omeneşti.

Ceremonia de decernare a titlului a avut loc în Aula Magna a Universității Babeş-Bolyai, iar la eveniment au luat parte zeci de persoane, atât profesori universitari din UBB Cluj, studenţi dar şi personalităţi din viaţa clujeană.

Născut în 1964 în Damasc, capitala Siriei, Raed Arafat s-a mutat la vârsta de 16 ani în România pentru a studia medicina. A urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, după care s-a specializat în anestezie-terapie intensivă la Târgu-Mureş şi Cluj.

În septembrie 1990 a pus bazele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), cu ajutorul Clinicii de Anestezie-Terapie Intensivă din Târgu-Mureş. De-a lungul timpului, serviciul s-a extins la nivel naţional, în momentul de faţă fiind prezent în 36 de judeţe, inclusiv în capitală. Arafat a primit cu bucurie acest titlu, spunând că se simte onorat.

"Mă simt onorat şi copleşit pentru faptul că m-aţi invitat să fiu parte din universitate. În acelaşi timp, mă simt mic şi vinovat deoarece consider că alături de mine ar trebui să fie menţionaţi mulţi alţi oameni, fără de care nu aş fi făcut nimic. Fără ei nu puteam să aduc sistemul la nivelul la care e. Pentru mine, ceea ce fac este o pasiune şi am învăţat să nu spun niciodată «nu» la o provocare, cred că provocările ne fac să progresăm, iar rolul nostru este să ne asumăm resposabilităţi. Trăim momente în care situaţiile de urgenţă sunt la ordinea zilei, dacă nu se întâmplă ceva în România, se întâmplă în vecinătate. Provocarea cea mai mare este să creăm un sistem care poate să asigure populaţia din România că va face faţă în caz de nevoie şi poate oferi ajutor. Titlul pe care mi l-aţi oferit astăzi mă face să mai simt mai responsabil şi mai obligat să fac ceva pentru sistemul de sănătate din România", a declarat Arafat la Cluj.

Arafat a declarat că ar putea preda anumite cursuri din domeniul urgenţei la UBB, în condiţiile în care la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului s-ar putea înfiinţa o disciplină privind managementul situaţiilor de urgenţă.

În 2003, a primit de la Ion Iliescu Ordinul Național „Pentru Merit" în gradul de Cavaler, pentru întreaga sa activitate în cercetare şi pentru contribuţiile aduse la dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi comunicării, iar în 2005 Traian Băsescu i-a oferit Ordinul Național „Pentru Merit" în grad de Ofițer, pentru eforturile depuse în salvarea oamenilor de la inundaţii.

În 2007, Călin Popescu-Tăriceanu, pe atunci prim-ministru al României, l-a numit pe Raed Arafat subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice, funcţie la care acesta a renunţat la începutul anului 2012, din cauza unor conflicte de interese.

În 2012, Arafat a fost desemnat membru de onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgenţă, iar în 2013 a fost decorat de Regele Mihai.

Comenteaza